tekerd!

2019.06.27. 07:00

Együtt dolgozhattak a Disney magyar rajzolójával

A nagyszabású projektben az ország negyven iskolájának több mint hétszáz diákja és tanára vett részt.

A tanév végén lezárult egy korszak a nyíregyházi Wesselényi-középiskola tekerd! csoportjának életében. A fiatalok az amerikai nagykövetség támogatásával vettek részt a tavaly szeptemberben indult Keverd a kockákat! (Mix The Bricks) című projektben.

Ennek egyik fő célja volt megismertetni az Egyesült Államok sokféleségéből származó eredményeket – különös hangsúlyt fektetve a nők és színes bőrű személyek által elért hihetetlen teljesítményekre –, másrészt pedig fel kívánták hívni a figyelmet a fiatalokban rejlő kreativitásra és az együttműködés fontosságára.

A projekthez kapcsolódó eseményeken interaktív formában mutatták be az általuk használt építési technikát, illetve több kisebb tematikus kockaszigettel is készültek, ahol a résztvevők játékos vetélkedőn tudhattak meg többet az Egyesült Államokról, valamint megismerkedhettek a NASA történetét meghatározó női alakokkal.

Mindezeken kívül lehetőséget kaptak arra, hogy elsajátítsák a robotprogramozás alapjait. Természetesen saját fantáziájukat szabadon engedve is alkothattak tetszőleges építményeket a rendelkezésre álló kockákból.

A programsorozatba bekapcsolódott a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, így közös rendezvényükön játékos érzékenyítő feladatok is szerepeltek.

A projektben az ország negyven iskolájának több mint hétszáz diákja és tanára vett részt. A helyszínt hat művelődési központ – köztük a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ – és hat iskola biztosította, ezek egyike volt a Wesselényi. Közösen épített portréikhoz közel 400 ezer kockát használtak fel a Lego helyi közösségi szerepvállalás programjának keretében.

A csapatok által épített alkotásokon Mary Jackson (tekerd!), Martin Luther King Jr., Amelia Earhart, Michael Jackson, Michelle Obama, Kathe­rine Johnson, Rosa Parks, Jesse Owens, Jane Addams szerepelt.

Szakmai segítséget is kaptak

Az utolsó két rendezvényükön az irodalmi Nobel-díjas Toni Morrisont kétféleképpen ábrázolták: Balatonbogláron a 36 100 kockából álló, míg Siófokon egy egyenként 2304 darabos, kilenc egységből álló „flashmob” verzió készült el. Munkáikhoz szakmai segítséget nyújtott Tondora Judit, a DC Comics és a Disney rajzolója.

KM


Egymást segítik és erősítik a tekerd! tagjai

A tekerd! csoport a Wesselényi-középiskola egyik 24 órás rendezvénye után alakult 2014-ben. Bár eleinte csak a saját szórakoztatásukra építettek, később nemzetközi művészek közreműködésével dolgoztak. Tagjai általában (halmozottan) hátrányos helyzetű, beilleszkedési, tanulási vagy magatartási nehézséggel küzdő és/vagy roma tanulók.

Van közöttük olyan diák, aki drogproblémák miatt pszichiátriai kezelésre szorult. Egyiküknek egyszerre három rendőrségi ügye volt folyamatban rablásért, ittas vezetésért jogosítvány nélkül, valamint csendháborításért.

Van közöttük hajléktalan, van, akire az édesapja ittasan rágyújtotta a házat. Egy másikuk – habár szülei a megyében élnek – a nagyszüleinél nevelkedik. Van, aki öngyilkossági kísérlete után állami gondozásba került. A csoport célja az, hogy közös tevékenységeik során erősítsék és segítsék egymást az iskola elvégzésében. A régebbi csapattagok közül tízen dolgoznak, egyikük pedig a Miskolci Egyetem hallgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában