Újabb és újabb tetemek

2019.06.14. 07:25

Halpusztulás a János-tóban: „Mintha be lennének fekete festékkel fújva...”

A Lónyay-főcsatornában már nincs fekete iszap, most az a kérdés, mi rakódott le vajon belőle.

Mint lapunk szerdai számában beszámoltunk róla, az elmúlt hosszú hétvégén nagyon sok hal elpusztult a Gávavencsellő és Balsa között található János-tóban. Hogy a halak pusztulását oxigénhiány vagy a Lónyay-főcsatornában lefolyó szennyezés okozta-e, azt majd a szakemberek a vizsgálatok alapján kiderítik, mi arról érdeklődtünk csütörtök délelőtt Zlehovszky Páltól, a tó tulajdonosától, hogy vajon változott-e valamit az elmúlt napokban a víz minősége.

Újabb és újabb tetemek

– Nem tehetünk mást, mint várjuk a tisztulást, s továbbra is folyamatosan gondoskodunk a tó levegőztetéséről, hogy javuljon a helyzet. Az iszap leülepedésével szerencsére kezd tisztulni a víz, de a felszínre még mindig jönnek fel elpusztult halak. A fenékre lesüllyedt tetemek ugyanis pár nap múlva erjedni kezdenek a mélyben, s folyamatosan feldobja őket a víz. Nem lehet tudni, hogy valójában mikor pusztultak el, s így azt sem tudhatjuk, hogy meddig fogja még a tetemeket feldobni a víz. Sajnos, még mindig jövögetnek felfele újabb és újabb tetemek – tájékoztatta lapunkat bánatosan Zlehovszky Pál. – Az ünnepek miatt csak csütörtökön tudott jönni először az a debreceni cég, amely elszállítja megsemmisítésre az elpusztult halakat. A csatornában már nincs fekete iszap, most az a kérdés, mi rakódott le belőle.

Mintha be lennének fújva

– A most felszínre jövő tetemek fekete színűek, mintha be lennének fekete festékkel fújva, ez is igazolja, hogy valamilyen idegen anyag kerülhetett a vízbe. Lemosódik róluk ez a fekete iszap, helyrehozza magát a víz, de ahhoz idő kell neki. Hogy mikor tér vissza a tóba a régi élet, most még nem tudom megmondani. Lehet, hogy egy jó hónapot is kell várni, mire ismét horgászok népesíthetik be a partját. Hogy mekkora kár keletkezett a halak elpusztulásával, illetve keletkezik a horgászok távolmaradásával, azt is lehetetlenség megfogalmazni – mondta a János-tó Hajókikötő, Panzió és Étterem tulajdonosa, akitől azt is megtudtuk: sok horgász tévesen „a balsai János-tónak” hívja a turisztikai centrumot, holott Balsához semmi sem köti, közigazgatásilag Gávavencsellőhöz tartozik.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában