Kelet-retro

2019.06.12. 14:17

Megkezdődött a küzdelem Szatmár egyik legveszedelmesebb népbetegsége, a malária ellen

Előkaptuk a 70 évvel ezelőtti Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

Illusztráció: Origo

1949. június 12., vasárnap

Megkezdődött a küzdelem Szatmár egyik legveszedelmesebb népbetegsége, a malária ellen

Szatmárban, ebben a nagybirtokosok által egykor annyira elhanyagolt vármegyében az egyik legelterjedtebb népbetegség a malária volt. Kormányzatunk a tüdőbaj elleni küzdelemmel párhuzamosan felvette a harcot a másik népbetegség ellen is. A napokban érkezett meg Szatmár-Beregbe a népjóléti minisztérium maláriaszakértő orvosa. Az ő vezetésével 10 csoportban 77 ember indul el a vármegyében. Az irtóhadjárat során a megye valamennyi községének házait, istállóit, óljait DDT oldattal permetezik be, amely 7-8 hónapig megóv a szúnyogoktól, legyektől, tetvektől, poloskáktól és más élősdiektől.

A falra röppenő légy mérgezetten esik a földre, míg emberre és melegvérű állatra teljesen ártalmatlan a DDT. Szatmár dolgozói megértéssel fogadták a rovarok elleni küzdelem brigádjait, mert méltányolják azt a hatalmas erőfeszítést, amelyet népjóléti kormányzatunk a dolgozók egészségvédelme terén fejt ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában