fontos vendég

2019.06.20. 16:25

Nyíregyházán a német helyettes nagykövet

A duális képzésről is tájékozódott.

Gyakorlóterepen ismerhette meg a magyarországi duális képzést Klaus Dieter Streicher, a Németországi Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetségének követtanácsosa, aki először járt Nyíregyházán, és akinek az első útja a Nyíregyházi Szakképzési Centrumba vezetett, ahol személyesen tájékozódott a magyarországi szakképzés újdonságairól, a gyakorlati oktatás modernizált körülményeiről.

Tudvalévő, hogy a német-magyar gazdasági partnerség alappillére a korszerű vállalati környezet, valamint a kvalifikált munkaerő megléte, amely nem kizárólag mindig a mérnöki szintet jelenti, ugyanis egyre inkább szükség van – ahogyan a követtanácsos fogalmazott – tehetséges kétkezi munkásokra is.

– Úgy gondoljuk, hogy az oktatás nagyon fontos pillére szakképzés, ebből a szempontból pedig teljesen mindegy, hogy német vagy magyar tulajdonú cégekről van szó, a gazdaság teljesítménye és fejleszthetősége azon is áll, hogy mennyire alapozhatunk a jövőben a szakképzett, fiatal munkavállalókra, akik nélkül a nagy cégek nem boldogulnának. Éppen emiatt a duális képzés a német vállalatoknál is fókuszban van – mondta a követtanácsos.

A tisztségét kilenc hónapja betöltő diplomata az elmúlt hónapokban végigjárta az ország nagyvárosait, Nyíregyházára dr. Kovács Ferenc polgármester meghívására érkezett csütörtökön. A városházi megbeszélésen szóba kerültek a gazdasági kapcsolatok erősítésének lehetőségei és az oktatási – kulturális együttműködések is, a találkozó részleteit pedig megosztották a sajtó képviselőivel is.

– Magyarország fő szövetségesünk, gazdasági szempontból pedig stratégiai partnerünk, az ország földrajzi közelsége, fejlett infrastruktúrája, adórendszere továbbra is kedvező feltételeket biztosít a német befektetőknek – ezt az is alátámasztja, hogy a BMW a szomszéd megyeszékhelyen tervez kapacitást bővíteni, amelynek gazdasági hasznát Magyarország keleti megyéi is kiaknázhatják.

Köztudott, hogy a német autóipari cégek folyamatosan fejlesztenek a magyarországi bázishelyeiken, bármelyik gyártóóriásról is legyen szó, az adott helyen új munkalehetőséget kínálnak. Reméljük, a tervek hamarosan megvalósulnak a szomszédos városban is, mindenesetre az a stratégiai megállapodás, amelyet két évvel ezelőtt Debrecen és Nyíregyháza megkötött, mindkét fél és a letelepedő cég számára is előnyös – fejtette ki álláspontját Klaus Dieter Streicher.

– A magyar- német gazdasági kapcsolatok szorosak – folytatta – és hogy ilyen sok német cég telepedett le az országban, valamint ebben a régióban, az azt mutatja, hogy a befektető talál elegendő munkaerőt, olyat, amelynek munkakultúrája beleilleszthető a német mentalitásba – tette hozzá a követtanácsos. Egyébként Magyarországon az említett ágazatban jelenleg a munkavállalók 4 százalék dolgozik.

– Nyíregyházán az Eismann Automotive Hungaria Kft. nagymértékben tudta emelni munkavállalói létszámát, annak ellenére, hogy ebben a szektorban szédületes sebességű a robotizáció. A német autóipari beszállítónál – jelentős állami támogatással – egy 7800 négyzetméteres csarnok épül, a jelenlegi beruházással a legmodernebb technológiát hozza magával a cég – jegyezte meg dr. Kovács Ferenc.

A polgármester megemlítette a másik nagy német tulajdonú vállalat, a Hübner- H Gumi-és Műanyagipari Kft. nyíregyházi fejlesztését is, amelyben egy 8500 négyzetméteres gyártócsarnokot építenek fel.

Arra a kérdésre, hogy az európai parlamenti választást követően újjáalakuló Európai Bizottság hogyan fogja befolyásolni a tagországok fejlődési lehetőségeit, a diplomata azt válaszolta: Európának össze kell tartania. – Össze kell fognunk, mert a világ nagyon megváltozott, globalizálódott. Európa csak akkor tud helytállni a globalizált világban, ha a tagállamok szorosan együttműködnek, és ennek a feltétele lehet egy, a jelenlegitől mélyebb integráció – mondta.

A kötetlen beszélgetést követően Klaus Dieter Streicher, és dr. Kovács Ferenc városháza folyosóján együtt csavarozták fel az Iserlohn – Nyíregyháza – Cherzów testvérvárosi táblát, jelképezve, hogy tovább ápolják a több, mint 3 évtizedes testvérvárosi kapcsolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában