Testvértelepülési konferencia

2019.07.06. 07:00

Cipő nélkül tanítanak a finn iskolákban

Nyíregyháza is képviseltette magát a 14. finn–magyar testvértelepülési konferencián.

Megmutatták Hämeenlinnát, a híres finn zeneszerző, Sibelius szülővárosát és környékét

A Le a cipővel! (a Csukás István Nyár a szigeten című regényéből 1975-ben készült ifjúsági kalandfilm) ilyentájt gyakran látható a tévében, az pedig oktatófilmbe illő, amit Andó Károly nyíregyházi önkormányzati képviselő tapasztalt a „le a cipővel” hazájában. Ott ugyanis a terem bejáratánál le kell venni a lábbelit, és mindenki zokniban hallgatja a pedagógust. Az apropót a 14. finn–magyar testvértelepülési konferencia szolgáltatta, ahol Pályi Zoltán tolmács társaságában képviselte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyt.

Sibelius szülővárosában

A Helsinkitől közel 100 kilométerre lévő Hämeenlinna városában sok magyar település delegációja volt még ott, finn részről többek között Kajaani, Nyíregyháza testvérvárosa is reprezentálta magát.

Önkormányzati képviselők parolája: Teuvo Hatva (Kajaani) és Andó Károly (Nyíregyháza)

– Teuvo Hatva önkormányzati képviselő és a magyarul jól beszélő egyetemi tanár, Irene Salomaki érkezett Ka­jaaniból, ahol 15 éve jártam. A konferencia tematikái között a két ország önkormányzatainak aktuális kérdései szerepeltek. Ilyen volt a digitalizáció, az intelligens városok kilátásai, a települések, városok vonzereje és vitalitása, az elöregedő társadalom, valamint az oktatás és tanulás. Az Apáczai-iskola intézményvezetőjeként ez utóbbi szekció munkájában vettem részt, és tartottam előadást a nyíregyházi oktatásról – idézte fel élményeit Andó Károly.

Az első napi gyakorlati bemutatók során megismerkedtek a Hämeenlinnai Szakfőiskola digitális projektjeivel, a helyi Iittalai Gazdasági Térség fejlesztésével, a Sauvolai Jóléti Központ működési­központ-koncepciójával, a Nummikeskus iskolával, a kulturális, sport és egészségügyi központtal és könyvtárral. A második nap a csoportmegbeszéléseké és a plenáris ülésé volt, akkor szólalt fel Andó Károly is. A harmadik nap a városnézésé volt: bemutatták Hämeenlinnát, a híres finn zeneszerző, Sibelius szülővárosát és környékét. A sportközpontban lettek aranyérmesek a magyar sportolók az 1952-es olimpia öttusaversenyében.

Elfogadták a meghívást

– A PISA-felmérés szerint Finnország Európában dobogós az oktatás viszonylatában. Három éve vezették be a nemzeti alaptantervet, új koncepció alapján tanítanak. Az a cél, hogy a diák élvezze az oktatást. Náluk mindenki egyforma Helsinkitől Lappföldig. Minden teremben van bútor, háztartási ismereteket tanítanak, függönnyel el lehet választani a tantermeket, ahol mindenki zokniban közlekedik. Tizenhat éves korukig a diákok csak szöveges értékelést kapnak, nem pedig osztályzatot. Érdekes világ a finneké. Mi az ezer tó országának hívjuk, de valójában 180 ezer tavuk van.

– Kajaani 1981 óta Nyíregyháza testvérvárosa. Elfogadták a meghívásunkat, ami bár a VIDOR Fesztiválra is szólt, ám valószínűleg a Tirpák Fesztiválra érkeznek a polgármesterükkel. Az ígéretük szerint ízelítőt nyújtanak a rendezvényen a finn gasztronómiából. Én megkóstoltam a mocsári tőzegáfonyából készült lekvárt, különleges volt. Mint a konferencia, amit legközelebb 3 év múlva Veszp­rémben rendeznek meg.

Hämeenlinna és Kajaani

Hämeenlinna: lakosainak száma 2010 januárjában 66 511 volt, a város Häme történelmi régió központja, Helsinkitől 98 km-re, Tamperétől 73 km-re és Lahtitól 72 km-re terül el.

Kajaani: a 38 ezres város Finnország északi részén található, a Kajaaninjoki folyó partja mentén terül el, amely északnyugati irányba Oulujärvihoz torkollik.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában