segíteni jó

2019.07.23. 08:36

Összegyűlt a pénz Kristóf műtétjére! (videó)

Amint arról korábban hírt adtunk, a vásárosnaményi kisfiút Csehországban kellene kezelni.

Olvasóink és a televízió nézők összefogása eredményeként összegyűlt a szükséges összeg, így a szükséges beavatkozást szeptemberben el tudják végezni a csehországi klinikán.


Köszönhetően a felajánlásoknak, bő egy hónap alatt összegyűlt Kristóf csehországi műtétjéhez a pénz

Szerkesztőségünket június végén kereste meg a vásárosnaményi Ducsi család, akik gyűjtésbe kezdtek ötéves kisfiúk járástjavító műtétjéhez, s szerették volna, ha nyilvánosságot kap a kezdeményezés.

Kristóf kis súlyú koraszülöttként néhány naposan agyvérzést kapott, aminek következtében végtagjai bénultak. Annak ellenére, hogy egészséges fejlődéséhez minden szükséges fejlesztést megkapott, és járni is megtanult, a lábában kialakuló feszes izomtónus miatt talpait ma napig nem tudja lehelyezni a padlóra, lábujjhegyen lépeget, a lábfeje befelé fordult, a bokája szinte eltűnt.

Az ötéves kisfiú ottjártukkor annyit mondott: „Ha meggyógyítják a lábam Csehországban, végre fogok tudni focizni, sőt biciklizni is.” Vágyait fogalmazta meg: szeretne szabadon mozogni, sokat játszani, mint minden vele egykorú gyerek.

Fotó: Dodó Ferenc

Többféle kezelésen, speciális tornán van túl, de eddig egyik sem hozott átütő sikert, ezért az úgynevezett Ulzibat-technikával (izomeredetű kontraktúrák kezelési módszere) fogják megműteni a csehországi Kladnoban. A módszer lényege, hogy tűszúrásokkal térdtől lefelé egészen a bokáig apró bemetszésekkel fellazítják a feszülő izmokat, ami megkönnyíti a lábfej mozgását is, a beavatkozás utáni rehabilitáció hónapokig tart, de azután fájdalmak nélkül, végre talpra állhat a kisgyerek.

– Egymillió forint jött össze idáig, minden egyes támogatást hálásan köszönünk, nem gondoltuk, hogy ilyen hamar meglesz a kiutazáshoz szükséges pénz – osztotta meg a hírt Morvai Rita. A nagymamától megtudtuk, a többnyire ismeretlen támogatók között voltak, akik néhány ezer forinttal, míg mások százezrekkel segítették őket.

– A előjegyzés szerint szeptember 6-én indulunk, 7-én 9.30 -ra jegyezték elő Kristófot. A beavatkozáshoz szükséges vizsgálatokat 1-2 héttel előtte a vásárosnaményi kórházban végzik el, a papírokat visszük magunkkal. Különösebb felkészülést nem igényel a műtét, annál hosszabb lesz a rehabilitáció. Úgynevezett egynapos eljárásról van szó, tehát már másnap hazaindulhatunk, s valószínűleg a kisvárdai kórházban folytatódik Kristóf felépülése – tett hozzá a nagymama.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában