Kállósemjén, Nagyecsed, Nyírbogát

2019.07.05. 19:10

Újabb megyei mérföldkövek

Nagyecseden kormányablakot, Nyírbogáton termelői piacot avattak pénteken dr. Tuzson Bence jelenlétében, aki Kállósemjénben köszöntötte a kormányablak-busz kétezredik ügyfelét.

– A lehetetlen csupán egy szó, amivel a kisemberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény, hanem vélemény, nem kinyilvánítás, hanem kihívás, a lehetetlen lehetőség, múló pillanat. Itt van mögöttünk a lehetetlen – mutatott a nagyecsedi okmányhivatal helyén kialakított új kormányablakra Fülöp István az intézmény pénteki átadó ünnepségén. A Mátészalkai Járási Hivatal vezetője hozzátette: 2013-ben, amikor a járások létrejöttek, lehetetlennek gondolták azt, hogy Nagyecseden egyszer kormányablakot adhatnak át, ma pedig 1600 ügykörben intézhetik itt ügyeiket a térségben élők.

– Sokszor használjuk azt a kifejezést, hogy társadalom, aminek része az a rengeteg interakció, amibe egymással és a hivatalokkal kell lépnünk. Még emlékszem, nem is olyan régen a nagyecsedi városháza környékén egy omladozó étterem és egy élelmiszerbolt állt, most pedig egy csodálatos parkkal körülvett korszerű hivatal fogadja az itt élőket – mondta ünnepi beszédében Kovács Sándor. Az országgyűlési képviselő megjegyezte: Nagyecsed folyamatosan fejlődik, így meg kell találni a város mikrotérségi funkcióját, hiszen választókerületében – 6500 lakosával – ez a második legnagyobb település. A sikeres pályázatok minderre lehetőséget adnak, csak élni kell azokkal.

– A megyei védelmi bizottság elnökekénk szeretnék köszönetet mondani a térségben élőknek azért az összefogásért, amit a múlthét csütörtöki vihar után tanúsítottak. Több mint ötezer szabolcs-szatmár-beregi ingatlanban esett kár, aminek elhárításán jelenleg is dolgoznak mind az állami szervezetek, mind pedig a polgármesterek, a lakosság és az önkéntesek – utalt a közelmúlt eseményeire Román István megyei kormánymegbízott.

Ha a kormányablak-buszt is beleszámoljuk, a nagyecsedi a huszonötödik megyei helyszín, ahol ügyeiket intézhetik a településen és a körzetében élők. Az egykori okmányhivatal helyén kialakított intézményben a kibővült feladatkörhöz igazodva az ügyintézők létszáma is nőtt.

– A megyei kormányablakokban az átlagos ügyintézési idő sehol nem haladja meg a harminc percet, tehát kollégáim gyorsan és hatékonyan dolgoznak, ami nem hátrány, tekintve, hogy az év első felében 443 ezer ügyet intéztek munkatársaink – fűzte hozzá Román István.

– Az elmúlt időszakban rengeteget fejlődött a város, rehabilitációs központtal, termelői piaccal gazdagodott, megújul a város művelődési háza. Az állam tud segíteni azoknak a településeknek, amelyek ezt kérik, de csak akkor, ha a lakosaiban van cselekvőerő, akarat, és vannak elképzeléseik. Erről tettek tanúbizonyságot a nagyecsedi emberek, akik mellé így oda tudott állni a kormányzat – mondta dr. Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár az átadó ünnepségen.

– Nagyecsed ugyan földrajzilag az ország szélén található, de a figyelmünk középpontjában áll, hiszen egyfajta híd, összekötőkapocs az itthoni és a határon túli magyarság között. Ezt szem előtt tartva kell megterveznünk és kiviteleznünk a közigazgatással kapcsolatos fejlesztéseinket is. Az elkövetkező években a legfontosabb cél az, hogy hazánk tényleg Európa egyik legélhetőbb országává váljon. Ahhoz, hogy ezt elérjük, alapvető fejlesztésekre van szükség három területen. Az egyik a gazdaság, hiszen csak egy gazdaságilag erős ország tud a saját lábán megállni; a második a kultúra, a harmadik pedig a család. Segíteni kell a magyar családokat, támogatni a gyermekvállalást, hiszen mit sem ér az erős gazdaság és színes kulturális élet, ha nem vagyunk képesek saját magunkat megtartani. Csak az az ország erős, amelyben erős családok élnek.

– Kívánom, hogy a nagyecsedi kormányablakot vegyék birtokba, s a lehető leggyorsabban intézzék el itt az ügyeiket. Ennél csak egy fontosabb dolog van: hogy ne kelljen ügyet intézni. Ennek érdekében a kormány elé viszünk egy közel ezer oldalas jogszabálycsomagot, amiben bizonyos ügycsoportokat átalakítunk, így a magyar emberek élete és ügyintézése leegyszerűsödik, ezáltal több időt tölthetnek a családjukkal – jelentette be dr. Tuzson Bence.

Az ünnepélyes szalagvágás után a kállósemjéni Kállay-kúriába várták az államtitkárt, ahol személyesen köszöntötte a kormányablak-busz kétezredik ügyfelét. A 80 esztendős Mancika néni a személyi igazolványát újította meg a mozgó ügyféltérben, a papírmunka után ajándékcsomaggal kedveskedtek a település köztiszteletben álló lakójának.

A kúria megtekintését és Kállay Miklós egykori miniszterelnök nyughelyének megkoszorúzás után a nyírbogáti termelői piac átadására volt hivatalos az államtitkár.

– Az üzletben szerintem nem az a fontos, hogy te legyél az első, hanem az, hogy a megfelelő időben legyél ott. A lényeg, hogy a piac készen álljon rád – idézte Zsiros László Róbert szavait az ünnepségén dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó, a nagyközség polgármestere. Az eseményen elhangzott: régi álma valósult meg a nyírbogátiaknak azzal, hogy a település központjában elkészült az őstermelői piac. Közel húsz évvel ezelőtt a vásártér helyén egy romos polgármesteri hivatal állt; 2005-ben új helyre költözött az önkormányzat, majd lebontották az életveszélyes állapotban lévő régi épületet. A most átadott piac a helyi gazdaságfejlesztés jegyében, bruttó 63 millió forintból épült, pályázati forrásból.

– Kívánom, hogy ezen a piacon vevő és eladó egyaránt találja meg a számítását, és az árucsere mellett, kérem, szakítsanak időt arra is, hogy az itteni találkozások az emberi kapcsolatok megerősítéséhez, a közösség formálásához is hozzájáruljanak – tette hozzá Nyírbogát polgármestere.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában