csíííz

2019.08.09. 11:30

Akik a köz biztonságáért „kukkolnak”

Térfigyelő kamerák rögzítik az esetleges kihágásokat, van elrettentő erejük.

Fotó: Pusztai Sándor

Szinte nem volt olyan városi közgyűlés az utóbbi időben, amikor ne szavaztak volna a képviselők a térfigyelőkamera-rendszer bővítéséről. A városvezetés eddig is igyekezett megragadni minden lehetőséget, hogy a frekventált helyekre kamerákat helyezzen, amit az is ösztönöz, hogy a közterület-felügyelet felé a lakosság is jelzi az igényeket újabbakra.

– Az egyébként biztonságos városunkban

a közterületi térfigyelő kamerák által megfigyelt területeken bűncselekmény alig, beavatkozást igénylő szabálysértés, szabályszegés is kevesebb fordul elő.

A kamerák kitűnően segítik a bűnmegelőzést, a bűnfelderítést – mondta Bodrogi László, a nyíregyházi polgármesteri hivatal közterület-felügyeletének felügyeletvezetője.

Ha kell, intézkednek

– A közgyűlési döntés alapján 2016 augusztusa óta üzemeltetik a közterületi térfigyelő kamerákat. Jelenleg 177 kamera van a városban, a közterület-felügyelet ügyeleti központjába futnak be a képek.

Az ügyeleti központban a 24 órás szolgálat figyeli a beérkező képeket, értékeli, elemzi azokat. Amennyiben a szolgálatot teljesítő felügyelő olyan eseményt lát, ami valamilyen beavatkozást igényel: bűncselekményt, balesetet észlel, olyan szabálysértést, amely mindenképpen szükségessé teszi azt, hogy valaki illetékes beavatkozzon, akkor a helyszín közelében lévő közterület-felügyelőket értesíti és így ők mennek ki intézkedni.

Ha az eset súlyos, akkor a megyei rendőr-főkapitányság tevékenységi irányító központjának küldünk értesítést, hiszen velük összeköttetésben vagyunk, akkor ők intézkednek az adott ügyben – fűzte hozzá Bodrogi László.

A megyeszékhely valamennyi bevezető útján tájékoztató táblákat helyeztek el, ebből kiderül, hogy térfigyelőkamera-rendszer működik a településen. A város honlapján megtekinthetőek a kamerák helyei, illetve az is, hogy mely területet figyelik meg.

– A nyíregyházi önkormányzatnak kiemelkedően jó a kapcsolata a polgárőrséggel (nem véletlenül kapta meg a megyeszékhely 2017-ben a Polgárőr Város kitüntetést), valamint a rendőrséggel is.

A márciusig eltelt két és fél évben

a közterület-felügyelet több mint 250 esetben adott ki felvételeket a nyomozó hatóságnak.

Többek között bűncselekmények felderítéséhez, elkövetők nyomon követéséhez, azonosításához, közlekedési balesetek tisztázásához kérnek ki felvételeket.

Az év első félében a kamerák kétszer is szemetelőket buktattak le, akik a háztartásból kikerülő hulladékot, illetve szemetet raktak le közterületre gépkocsiból.

A közterület-felügyelők mindkét esetben a térfigyelő kamerák felvételei, valamint a gépjármű rendszáma alapján azonosították az elkövetőt, aki ellen szabálysértési feljelentést tettek. Korábban a városi térfigyelőkamera-rendszer segítségével autótolvajokat fogtak el a rend­őrök.

Szívesen áldoznak rá

– A rendőrséggel egyeztetve szükségesnek láttuk legalább 10 fix kamera telepítését a belvárosban. A korábban a Vay Ádám körút–Kossuth utca csomópontba telepített 4 régi leszerelésével és áttelepítésével, valamint 6 új beszerzésű kamera felszerelésével oldottuk meg a feladatot.

Így megfigyelhetővé vált a teljes Kossuth tér, az Országzászló tér, a Dózsa György utca a Korzó bevásárló központig, a Korzó üzletközpont előtti tér, a Zrínyi utca és az okospadok – említette Bodrogi László.

– A most a belvárosba telepített kamerarendszer önerőből, nettó 3,5 millió forintból készült el – tette hozzá dr. Adorján Gusztáv, a kamerákkal még inkább felszerelt városrész önkormányzati képviselője.

– Van, amikor pályázati források segítségével sikerül a bővítés, de ha szükséges, az önkormányzat saját költségvetésből is szívesen áldoz erre a célra, hiszen

mindennél fontosabb a személyi és vagyoni biztonság.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában