Gyors diagnosztika

2019.08.29. 12:53

Közösen a fertőzések ellen – Fejlesztik az infektológiai ellátást!

Egymillió eurós támogatással fejlesztik három kórház infektológiai ellátását.

Szakács Áron és dr. Adorján Gusztáv aláírja a támogatási szerződést

Fotó: Dodó Ferenc

Bármennyire hihetetlen, mindössze néhány óra elegendő ahhoz, hogy egy Afrikában észlelt vírus vagy baktérium Európa északi felén okozzon fertőzést. Ez nagyon komoly kihívás elé állítja a szakembereket és az egészségügyi ellátórendszert is.

– A fertőzés nem ismer határokat, ezért nagyon fontos az a projekt, amelyet vezető partnerként az Ungvári Megyei Klinikai Infektológiai Kórházzal, valamint a Munkácsi Megyei Gyermekkórházzal közösen valósítunk meg – mondta a támogatási szerződés aláírásával egybekötött sajtótájékoztatón dr. Adorján Gusztáv. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SZSZBMK) főigazgatója hangsúlyozta, különösen fontos itt a megye határközelsége miatt a szomszédos országokkal az együttműködés. Ideológiánk, hogy a határon túli területeket, Kárpátalját, Partiumot, Erdélyt tudjuk támogatni, segíteni.

– A több mint 1 millió 1 ezer eurós program keretében mindhárom intézményben az infektológia fejlesztését célozza, hogy a gyors és minőségi bakteriológiai vizsgálatok keretében a veszélyes és fertőző kórokozók azonosításának ideje maximálisan lerövidüljön és a megfelelő terápia minél hamarabb megkezdődhessen. A fejlesztés csökkenti a kórházi kezelés idejét és a fertőző kórokozók kijutásának a lehetőségét is – mutatott rá a legfontosabb eredményre a főigazgató.

Gyors diagnosztika

– Az SZSZBMK a csaknem 100 millió forintos (mintegy 300 ezer euró) támogatásból beszerez egy, a modern egészségügyi ellátáshoz, a leghatékonyabb és költséghatékonyabb kezelések biztosításához, a gyors diagnosztikához, a betegek biztonságának megőrzéséhez szükséges mikrobiológiai tömegspektrográfot. Enélkül ma már egy modern laboratórium nem működhet – tette hozzá a főigazgató, s kiemelte: a Jósa András Oktatókórház laboratóriuma az ország legnagyobb laborja, ahol évente 11 millió vizsgálatot végeznek el.

– A fehérgyarmati és a vásárosnaményi telehelyünkön a vízkezelő berendezések korszerűsítése történik meg, valamint reagenseket vásárolunk, amelyek a vizsgálatokhoz szükségesek – sorolta dr. Adorján Gusztáv. Elhangzott, Ungváron laboratórium épül, a munkácsi gyermekkórházban a fertőzőosztály tárgyi és műszaki ellátottságát javítják, mindkét helyen fertőtlenítőlétesítményeket állítanak fel, s nagy hangsúlyt helyeznek az orvosok képzettségének javítására a mikrobiológiai diagnosztika területén.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke mint a program monitoringbizottságának tagja a határon átnyúló programok jelentőségére hívta fel a figyelmet. – Nagyon fontosak az egészségügyi intézményeket érintő, a szakmai munkát támogató fejlesztések. A több mint egymillió eurós projekt különösen fontos területet érint, mert a határon túli terültekkel együttműködve a szakemberek minél előbb feltárhatják a kockázatokat, és a fertőzések megakadályozása érdekében a lehető leghamarabb meg tudják tenni a szükséges lépéseket – mondta. – Aktuális és jó projektötlet volt, amihez jó pályázatot írtak, így pozitív támogató döntés születhetett.

Utalják az előleget

Szakács Áron, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. igazgatója a szerződés aláírása előtt elmondta: egy hónappal ezelőtt kapták meg az engedélyt az Európai Bizottságtól, hogy megkezdhetik a szerződéskötést. – A program speciális jellegéből adódóan máris utalni fogjuk az előleget, amiből el tudják kezdeni a projekt megvalósítását – fogalmazott az igazgató. Megjegyezte, nemcsak a fertőzések, hanem az egészségügyi területen megjelenő pénzhiány sem ismer határokat. Bárhová, bármennyi pénzt az egészségügybe el lehet helyezni, így a intézményekre jutó 100-100 millió forint nagyon komoly összeg és segítség.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában