Nyíregyháza

2019.08.30. 15:37

Laktanya állott a lakópark helyén

Hagyományőrző bajtársak viszik tovább a nyíregyházi katonai helyőrségek emlékét minden évben.

Forrás: Sipeki Péter

Egy több mint félszáz esztendővel ezelőtti, a megyeszékhely életében is meghatározó eseményre emlékeztek pénteken a Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület tagjai az egykori Damjanich János Laktanya törzsépületének helyén álló társasháznál. Az épület falán lévő emléktáblához a koszorúikat is elhelyezték. Történt ugyanis, hogy 1963. szeptember 1-jén Békéscsabáról ide helyezték a 15. Gépkocsizó Lövész Hadosztály parancsnokságát a hozzá tartozó alakulataival együtt, és innentől számítva ez lett a tartalékosok kiképző helye. Az ünnepélyes megemlékezést az 5. Bocskai István Lövészdandár katonáinak díszőrsege tette még ünnepélyesebbé.

Kovács József nyugállományú alezredes felvezetője után dr. Bene János címzetes múzeumigazgató nem csupán a kultikus katonai hely 1963 utáni történelmét idézte fel, de kronológiai sorrendbe szedte a nyíregyházi honvédő katonai jelenlét minden állomását, a kezdetektől a laktanya felszámolásáig. Kezdődött tehát a történet 1848 őszén, amikor felszerelték a fiatal honvédség császáriak ellen harcoló 48. zászlóalját, majd folytatódott az 1967-es kiegyezéssel, illetve 1869 novemberével, onnantól ugyanis már nem csupán szolgálati helynek számított Nyíregyháza, de helyőrségnek is helyet adott.

– Habár az első világháború után az elszakított területekről visszatérő katonák Nyíregyházán megalapították a II. Rákóczi Ferencről elnevezett 12-es gyalogezredet, csupán 1929-ben juthattak méltó elhelyezéshez, amikor szeptember 24-én bokréta ünnepséggel átadtak a Zachári László hadmérnök tervezte laktanyában három épületet. Újabb építkezésbe majd csak 1937-ben kezdtek, átadva a zöld zászlóaljépületként ismert laktanyát. Innen indultak a katonák a Don-kanyarhoz 1942-ben, illetve a galíciai és a hazai frontokra 1944-ben. Az 1944-ben az oroszok elől lelakatolt épületegyüttest majd csak 1949 után vette birtokba a Magyar Néphadsereg 4. Önálló Lövész Hadosztálya, abból is az 52. lövészezred – mondott el egyebek mellett számtalan érdekességet dr. Bene János, eljutva 1963 szeptemberéig, a tizenötösök letelepedéséig, akik minden helyzetben jól megállták a helyüket. Már csak a végjáték, a 1987-es átszervezés, majd a 90-es évek bezárása maradt hátra, ami után a Damjanich-laktanya méltatlanul vált az enyészeté. Az utolsó emléktáblát a helyén álló társasház oldalára 2016-ban állították a meglévő három mellé. Ezekhez helyezte el a koszorúját most a bajtársi hagyományőrző egyesület képviseletében Polyák András ezredes, a 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka és Kiss János nyugállományú őrnagy.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában