Nyírjákó

2019.08.14. 12:08

Nyírjákó legfontosabb mérföldköve a 2,6 milliárdos beruházás

Szervesanyag-kezelő központot adott át Nyírjákón a Baromfi-Coop, a beruházás összértéke 2,6 milliard forint. A szerdai ünnepségen dr. Nagy István agrárminiszter is részt vett.

Egyedi technológiájú szervesanyag-kezelő üzemet adtak át Nyírjákón: a 2,6 milliárd forint összértékű beruházás során megépült egy, a baromfitrágya feldolgozására és kezelésére alkalmas gyártóközpont, s ezzel párhuzamosan létrejött egy új diagnosztikai laboratórium is. A szerdai üzemátadón jelen volt dr. Nagy István is, aki köszöntőjében kiemelte: agrárminiszterként örül annak és büszke arra, hogy a magyar mezőgazdaság és agrárium ilyen erős, stabil és innovatív vállalkozásokra építhet, mint amilyen a Baromfi-Coop.

 

– Az a szemléletmód lehet a fejlődés záloga és a jövő útja, amely ezt a céget jellemzi. Felelősséggel tartozunk a jövőnkért. Magam is osztom azt a nézetet, mely szerint a Földet az unokáinktól kaptuk kölcsön, s úgy kell azt visszaadnunk nekik, ahogy mi kaptuk. A fejlesztésnek köszönhetően erősödik a biomassza-alapú mezőgazdaság azzal, hogy az egész évben rendelkezésre álló baromfitrágya révén szerves trágya kerül a talajba – fogalmazott dr. Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hozzátette: a hazai termőtalaj tápanyagtartalma az elmúlt ötven évben tíz százalékára esett vissza, ezért is van kiemelt jelentősége a nyírjákói beruházásnak.

– A jövő nagy kérdései, hogyan tudjuk javítani a talajaink termőképességét, s milyen környezetkímélő módszereket találunk a talajtermékenység erősítésére – mondta dr. Nagy István, aki szerint több, a nyírjákói szervesanyag-kezelő gyárhoz hasonló üzemre volna szükség Magyarországon.

Időben felismerték a problémákat

– Hosszú út vezetett idáig, s ezen az úton rengeteget tanultunk – kezdte Bárány László, a Baromfi-Coop ügyvezető-tulajdonosa, aki beszédében tragikusnak nevezte a hazai szervesanyag-gazdálkodás helyzetét, hiszen jelenleg csak a szántók 6,1 százalékát trágyázzák rendszeresen. Kiemelte: amennyiben a háromévenkénti szervestrágyázást vesszük alapul, megállapítható, hogy a talajaink 80-85 százalékát hosszú ideje, esetenként több évtizede semmilyen szervesanyag-utánpótlást nem kapott. Ezt súlyosbítja, hogy a hazai állatállomány csökkenésével a keletkező istállótrágya már nem elégíti ki a növénytermesztés szükségleteit, ezért lenne indokolt egy olyan tápanyag-gazdálkodási rendszer bevezetése, mely nem csupán a növényt, hanem a talajt is táplálja, regenerálja. Ráadásul az állattartó telepeken keletkező szerves trágya szakszerű elhelyezése, tárolása is egyre nagyobb kihívások elé állítja a gazdálkodókat.

– Ezeket a problémákat ismerte fel időben a Baromfi-Coop és fejlesztettünk ki európai szinten is egyedülálló technológiát a jó minőségű, környezetkímélő csirketrágya feldolgozására. Ez az új rendszer 12–14 nap alatt végzi el azt, amit a természet 10 hónap alatt – mondta Bárány László, aki hozzátette: a nyírjákói üzem referenciatelep is egyben, egy tudásbázis, melyhez hasonló nincs Európában. A tulajdonos-ügyvezető kiemelte: amit ők képviselnek és megvalósítanak, az a körforgásos gazdálkodás, hiszen a csirkeneveléstől a baromfi-feldolgozáson át egészen a szervesanyag-kezelésig és tárolásig mindent felölelnek. Bárány László úgy fogalmazott: termékeik a szántóföldtől indulva a fogyasztók asztaláig jutnak el.

– Ezen a héten még ünnepelünk, a jövő héten indul a próbaüzem, szeptemberben pedig maximális fordulatszámra kapcsolunk – tekintett előre a Baromfi-Coop ügyvezető-tulajdonosa, Bárány László.

Nyírjákó legfontosabb mérföldköve

Sipos Miklós a település életének legfontosabb mérföldkövének nevezte a szerdai napot. Nyírjákó polgármestere szerint a Baromfi-Coop tevékenysége az ékes példája annak, hogy lehet úgy eredményesen gazdálkodni, hogy nem ártunk a termőföldnek.

– Tudom, hogy a Baromfi-Coop, mint vállalkozás, nemcsak szakmailag képviseli a legmagasabb szintet, hanem remek közösséget is alkotnak. Bízom benne, hogy ebben az üzemben a jövőben minél több nyírjákói ember talál majd magának munkát. Mert mint tudjuk, a munka nemcsak a megélhetésünket biztosítja, de erkölcsi tartást is ad – emelte ki a településvezető, aki hozzátette: az önkormányzat mindenben segíteni fogja a céget, hiszen amellett, hogy munkahelyeket biztosít, iparűzési adójával is erősíti a nyírjákói költségvetést.

Fotók: Dodó Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában