képriport

2019.08.08. 09:57

Vár épül a Robinson dombon (fotók)

Megújul a Jósaváros „hegye„. A felújítás várhatóan szeptemberre készül el, új négy tornyú mászóvár és az iker óriáscsúszda is épül.

Több helyen omlásveszélyes volt már...

A Robinson dombot a felújítás után a helyi civil szervezetek, önszerveződő csoportok, a helyi lakosság használhatja szabadidejük eltöltésére, közösségi -, egészségmegőrző programok szervezésére.

Művház helyett kert, kert helyett domb

1978 szeptemberében adták át az eredetileg Robinson kertnek nevezett teret a képzőművészeti világhét környezetkultúrát reprezentáló napján.

A majdnem kész domb 1978 augusztusában | KM-archív

Eredetileg a helyén a hatodik ötéves terv keretében művelődési házat építettek volna, helyette rönkvárak, fahidacskák, favároskák és ivókutak várták a gyermekparadicsomnak szánt helyszínen a városlakókat.

A Robinson domb valódi oázis a Jósaváros házai között

Sok év, sőt évtizedek változatlansága után, az utóbbi években új funkciókkal bővült az igencsak lepusztult, elhanyagolt terület.

Már 1978-ban is selejtesek voltak ezek a talpfák

Pihenőpark, kondipark, játszótér került a dombra, kutyafuttató is helyet kapott, de az idő múlása és a megnövekedett használat miatt a felújítás, a terep újbóli rendezése, átépítése vált szükségessé.

Hívogatóbb lesz az új feljáró a Garibaldi utca felől

Négytornyú vár, hatalmas ikercsúszda

A felújítás során a meglévő kéttornyú mászóvárat lebontják és helyébe új, négytornyú mászóvár épül, alatta eséscsillapító gumilap burkolattal, valamint egy iker óriáscsúszda is várja majd a környékbeli gyerekeket.

A gabion fal tartószerkezetét szerelik a munkások

Felújítják a dombra vezető utakat is, új támfalrendszer készül, új borítást kapnak a járdák. A lépcső éleit kiemelt szegélyekből, a belépéseket beton járdalapból építik.

Mindenütt stabilizálják az omlékony részeket

A lépcsőelemek közei vörössalak borítást kapnak.

Jól halad a munka

A támfalak és a kiemelt korlátfalak kőzúzalékkal töltött, úgynevezett gabion kosárelemekből készülnek.

Szeptemberre ígérik, elkészül

Ottjártunkkor a környéken sétálók elmondták, izgatottan várják, milyen lesz a domb, és örülnek a fejlesztésnek, mert sok helyen már balesetveszélyes, használhatatlan volt a hetvenes években is öreg, leselejtezett vasúti talpfákból épült lépcső és járda.

A fenti képre kattintva megnézheti teljes galériánkat!

mtj

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában