Nyíregyháza

2019.09.18. 17:20

A jó példák mellett a hibákat se takargatták

Nyolc különféle nemzetiségű fiatal tekintette meg a CityWalk-projekt végrehajtását.

Vajon eleget gyalogolunk? Bizonyára volna még hova fejlődnünk, pedig fontos, hogy hozzászokjunk a talpaláshoz. A CityWalk-projekt – amelybe az elmúlt időszakban Nyíregyháza is sikeresen bekapcsolódott – ráirányította a figyelmet, hogy a városi közlekedések rendszere a jelenlegi formájában aligha tartható fenn sokáig. Mára az Európai Unióban a fenntartható városi mobilitás kulcskérdéssé vált, amire csak úgy adható helyes válasz, ha a közlekedési formák közül a gyaloglás élvezi a legnagyobb prioritást, utána a kerékpárosok, a közösségi közlekedésben résztvevők, s végül – szabályozott körülmények között – az autósok.

Nyíregyháza az elsők között állt a 16 nemzetközi partnert összefogó, 2,2 milliárd eurós projekt mellé és igyekezett tenni is a fenntarthatóságért. CityWalk irányító táblák készültek, megalkották a város sétálhatósági tanulmányát, és a belváros részletes sétálhatósági tervét, illetve egynapos gyalogos piknik keretében mutatták be, hogyan telne meg élettel egy utca – akkor éppen a Dózsa György utca – ha csak a gyalogosok használhatnák. Az erőfeszítéseket látva az Európai Unió úgy gondolta, a CityWalk érdemes arra, hogy meg is tekintsék. Pályázaton négy-négy fiatalt választottak ki a nemzetközi közösségből, akik a RoadTrip keretein belül 20 kiválasztott helyet keresnek fel, közülük kettőt Magyarországról.

– Két mikrobusszal érkező teamben jött fotós, videós, egy szövegíró, és még egy, aki prezentál – nyilatkozott a szerdai nyíregyházi látogatás részleteiről Kézy Béla, a MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda Kft. vezető szakértője, aki segítője a helyi projektmunkának. – A csapatoknak az a dolga, hogy a tapasztalatokról minden lehetséges formában beszámoljanak. Reméljük, izgalmas és hasznos kezdeményezést találnak itt. Elsőként egy tájékoztatót kaptak, majd rövid eligazítást követően közös sétára indulunk. Megmutatunk jó példákat, de a hibákat se takargatjuk, és azt is szeretnénk, ha ők vennének észre olyasmit, amit mi nem – hallhattuk.

Percek múlva láthatóan jó hangulatban indultak belvárosi sétára, délután pedig az egynapos eseménynek egy kis kulturális program is a része volt. A fogadó fél közös táncba vitte a vendégeket, akik emellett a szatmári pálinkával, népviselettel, és a cigányzenével, vagyis nemzeti kultúránkkal is ismerkedhettek. Mert bár Nyíregyháza már beverekedte magát a regionális projektek Oscarjának, vagyis a a REGIOSTARS-díjnak a 24 jelöltje közé, azért a továbbiakban is igen fontos a jó benyomás.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában