Nyíregyháza

2019.09.16. 17:30

A szépülő parknak Robinson is örülne

Mászóvár, ikercsúszda, új lépcsősor épült a Jósaváros közkedvelt dombján.

A Robinson-domb a Jósaváros tüdeje, Nyíregyházi egyik emblematikus városrésze, és a hely mostanra nem csak szebb, de modernebb is lett, miután a szabadidő hasznosabb eltöltését segítő eszközökkel, játéklehetőségekkel gazdagodott. Köszönhető mindez a gondoskodó városvezetésnek, amely nem kevesebb, mint 43,5 millió forintot fordított a park gazdagítására, felújítására.

Aki távoli tájakról, városokból vetődik a szabolcsi megyeszékhelyre, bizonyára meglepi a rendkívül romantikus, sőt egyenes regényes elnevezés. Pedig ez a park a Jósa Andrásról elnevezett lakótelep szomszédságában valóban romantikus hely, az itt élők számára felér bármilyen regénybeli egzotikus szigettel, ahová ki lehet menekülni a betonrengetegből.

Több mint negyven éve

Létrejötte régi időkbe nyúlik vissza: 1976-ban sorra kezdtek kinőni a toronyházak a földből, sok-sok családnak ígérve modern lakhatási lehetőséget, és az építkezés „melléktermékeként” született az egy nagyobb és a két kisebb domb az épületek alapjainak a helyéről kitermelt föld felhalmozásával. A térségen belül sétányokat alakítottak ki és játszótereket, és az egészet betelepítették árnyat adó fákkal.

Az eltelt évtizedek alatt az idő vasfoga kikezdte a létesítményeket, megbontotta a járdák rendjét, s most a jelenlegi városvezetés másik két közösségi színtérrel együtt felkarolta a terület ügyét is, 23,5 millió forintos uniós forrást és 20 millió forintnyi önerőt fordítva a felújításokra. A pénzből megújul a Kölyökvár, az Alvégesi Művelődési Ház, a Robinson-dombon pedig átépítették a korábban vasúti talpfákból kirakott déli lépcsősort, a hozzá tartozó sétányt vörös salakkal borították le. Elvégezték a szánkópálya rekonstrukcióját, a régi faszerkezetes játszóvárat pedig lebontották, s helyére egy négytornyú modern játszóvár került lengőhíddal, műanyag alagúttal, csúszdával, mászókával, mászóhálóval. A közelében egy 13 méter hosszú óriás ikercsúszdát is elhelyeztek a szánkópálya domboldalának lejtőjén, hogy a gyerekek nyáron is lecsúszhassanak a négy méteres magasságból.

Dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntőjében megígérte, hogy a fejlesztést folytatják tovább, ahogy ezt az egymásra épülő beruházásokkal – kondipark, kutyafuttató – eddig is tették.

– Jól tudjuk, milyen sokan járnak ide, ezért is tartom fontosnak, hogy a közösségeket ilyen módon is, infrastrukturális fejlesztésekkel támogassuk – hangsúlyozta a városvezető.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában