Országos Mentési Verseny

2019.09.24. 13:53

Arannyal tértek haza a nyíregyházi mentők

Az emelt szintű újraélesztés kategóriájában a nyíregyházi mentők lettek a legjobbak.

A IV. Országos Mentési Versenyt idén Heves megyei helyszínen rendezték, ahol több kategóriában indultak az életmentők és a társszervek csapatai. A csaknem félezer egyenruhás, közöttük 78 mentőegység a kék lámpás járművekkel szó szerint ellepte a békés, Heves megyei községet, Bükkszéket.

A mentés két napon keresztül 55 helyszínen zajlott, így például a régi iskolában, a gyógyfürdőben, a focipályán, utcákon és a tereken, de még az erdőben is. – A verseny egyik állomásán azt nézték, hogy a bajtársaink bekötött szemmel is megtalálnak-e mindent a táskákban – említett egy különleges feladatot Ilyés György, megyénk vezető mentőtisztje, aki vizsgabíró volt a bükkszéki versenyen.

A versengés hajnalig tartott, az éjszakai órákban a mentőautók csapatai kapták folyamatosan a riasztást az elvégzendő szimulációs feladatokhoz. A verseny célja a minél gyorsabb, szakszerűbb mentés gyakorlása, annak profi elsajátítása. A 2015 óta rendszeresen megrendezett versenyen a mentési lánc minden szereplője – a laikus életmentőtől a kórházi szakellátókig – megméreti magát.

Tavaly volt okuk örülni a megyei mentőknek, hiszen az alapszintű újraélesztés (BLS) kategóriájában az előkelő 2. helyet szerezték meg a nyíregyházi mentőállomás szakemberei, most pedig a legjobbaknak járó aranyérmet vehette át a dr. Mokánszki István mentőorvos, Varga Elek mentőápoló és Langa János mentőtechnikus alkotta csapat, akik az ALS, azaz az emelt szintű újraélesztés kategóriájában utasítottak mindenkit maguk mögé – tudtuk meg az eredményeket Ilyés Györgytől.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában