Nyíregyháza

2019.09.20. 19:52

Jogsértéstől tiltották el az MSZP-t és Jeszenszki Andrást

Engedély nélkül helyezték ki önkormányzati választási plakátjaikat Nyíregyházán az együtt induló ellenzéki politikai pártok és civil szervezetek.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottsága (HVB) pénteken három határozatot is hozott, amelyben megállapította a jogszabálysértést, s elmarasztalta az MSZP-t valamint Jeszenszki András ellenzéki polgármesterjelöltet is.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott dokumentumok szerint „az MSZP megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 144.§ (4) bekezdésben foglalt rendelkezéseket azzal, hogy a város számtalan pontján (körút, Sóstói út, Kossuth utca, belváros több pontja) Jeszenszki Andrást, a Szövetségben Nyíregyházáért polgármester jelöltjének arcképét tartalmazó választási plakátok kerültek kihelyezésre. A Választási Bizottság az MSZP-t a további jogsértéstől eltiltja.” Az indoklás szerint a plakátokat a tulajdonos ESMA Zrt. engedélye nélkül függesztették ki a közvilágítási és áramhálózathoz tartozó oszlopokra.

A HVB megállapítása szerint Jeszenszki András jogszabályba ütköző módon indított szavazást a közösségi médiában, s ezzel megsértette a választás tisztaságának megóvása alapelvét. Ennek előzménye, hogy miután a felülettel rendelkező cég eltávolíttatta a plakátokat, ezt a kérdést tette fel internetes szavazásra: „Ön szerint kinek állt az érdekében az ellenzéki plakátok ellopása Nyíregyházán?” A jogértelmezés alapján ez egyértelműen megsértette a Ve. 2.§ (1) bekezdése a) pontjába foglalt, a választás tisztaságáról szóló alapelvet, továbbá a 2.§ (1) bekezdés e) pontjában foglalt jóhiszemű joggyakorlás alapelvét azzal, hogy a kérdésre megadott két válaszlehetőség egyike, „Soros György” volt, mert így az egyetlen lehetséges válaszlehetőségként a „FIDESZ” szerepelt. A HVB Jeszenszki Andrást eltiltotta a további jogsértéstől.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában