Otthon sem pihent

2019.09.02. 17:45

Kilenc dolgos évtized áll a gondos családfő mögött

A szülői házból hozott családszeretet, összetartás végigkísérte Laci bácsi egész életét.

Dankó Laci bácsi a gyermekeivel

Fotó: Szarka Lajos

A megyeszékhelyen található Pacsirta utcai idősek otthonában 90. születésnapja alkalmából Andó Károly önkormányzati képviselő, az intézmény vezetősége, a lakók és a hozzátartozók köszöntötték a napokban Dankó Lászlót, aki korábban Nyírteleken élt.

Dankó Laci bácsi a gyermekeivel

Laci bácsi tízgyermekes családba született harmadikként. Szülei a vasútnál dolgoztak és gazdálkodtak, édesanyja korán meghalt, ezért sokat segített fiatalabb testvéreinek. A gazdasági válság után a háború edzette meg fiatal éveit. Kétszer került életveszélybe: 16 éves korában a tokaji hídnál, amit bombázni kezdett az ellenség, másodszor pedig, amikor Debrecenből cipő nélkül szökött haza az orosz kényszermunkából.

Otthon sem pihent

1948-ban a vasútnál kezdett dolgozni, 1954-től a Mélyépítő Vállalatnál darus kocsit vezetett, itt nyolcszor lett kiváló dolgozó. 1961-ben „nyergelt át” a Tejipari Vállalathoz, szintén gépkocsivezetőnek. Innen ment nyugdíjba 1987-ben. Tízszer érdemelte ki a kiváló dolgozó címet, és megkapta az 1 millió kilométer vezetés balesetmentesen kitüntetést is.

Feleségével, Annával 1950-ben házasodtak össze, egy év múlva születtek meg ikerlányaik, Anna és Mária, majd 1958-ban egy fiúval, Tiborral ajándékozta meg a sors. Nyírtelken építették fel a lakásukat és az életüket.

A munka mellett otthon sem pihent Laci bácsi: gazdálkodott, almáskertet művelt, kukoricát termelt, állatokat tenyésztett, nagy aratásokon vett részt, családi disznótorok és esküvők meghatározó segítője és színfoltja volt.

Életének legnagyobb tragédiájaként élte meg felesége elvesztését 1982-ben, később újra megházasodott. Második feleségét, Erzsikét több mint 30 szép közös év után az idén veszítette el.

Fél esztendeje költözött be a szociális otthonba, vidámsága jó hatással van a közösségre.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában