Nyíregyháza

2019.09.26. 13:06

Nagyot ment a BánkiAutó a nyirádi ralin

A kiszuperált Volvónak volt olyan sofőrje, akinek csak hat hónapja van jogosítványa.

Rögtönzött iskolagyűlésre volt hivatalos lapunk szerkesztősége. Mint azt Juhász Ferenctől, a Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium igazgatójától megtudtuk: az intézménynek, a diákoknak és a tanároknak van mire büszkének lenniük.

– Azért jöttünk most itt össze, hogy megünnepeljük azt a harminckét főből álló csapatot, amelyik a múlt hétvégén a benevezett nyolcvanöt csapatból a nyolcadik helyen végzett a nyirádi nemzetközi raliversenyen – mondta Juhász Ferenc, akinek kijelentését az iskola aulájában és az emeleti karzatokon álló diákok hatalmas tapssal jutalmazták. Ezután Bakó András, a Bánkis Diákokért Alapítvány elnöke vette át a szót. Elmondta: az alapítvány éppen azért jött létre, hogy az ilyen kezdeményezéseket felkarolja.

– A csapat sofőrökből, szerelőkből és „hadtáposokból” állt, utóbbiak a főzésben, a mosogatásban és az ehhez hasonló dolgokban segédkeztek. A csapat csütörtökön érkezett meg Nyirádra, maga a verseny pedig szombaton 14 órakor kezdődött, s tartott 24 órán át – ismertette Bakó András.

Az előkészületekről, a felkészülésről Pásztor Tamás, a csapat szóvivője, az intézmény egyik oktatója beszélt részletesen. Kiderült, hogy a Volvo 940-es Vályi István autós blogger felajánlásának köszönhetően került a bánkisokhoz, az autót áprilisban hozták el a fővárosból. A Volvo ezután átesett egy alapos ráncfelvarráson: beindítani csak egy pótakkumulátorral sikerült, ki kellett cserélni a motorblokkot, a váltót, megerősítették a futóművet, az autót átkábelezték és rendbe tették a világítást. Ezek után egy nyírbátori pályán próbálták ki a felújított gépjárművet.

– A nyirádi versenypálya technikás volt, az aszfaltos és a murvás szakaszok váltogatták egymást. Minden szempontból jól teljesített a társaság, a szerelők más csapatoknak is besegítettek, a sofőrök pedig jól „tolták a darálóba” – utalt tréfás elnevezéssel a bal egyes pozícióra Reskó Tibor, egykori bánkis diák, aki sofőrtudásával és anyagilag is támogatta a csapatot. Mivel a nyíregyházi csapat nem tudott a helyszínen, előzetesen gyakorolni, így élesben kellett tesztelni a pályát, volt olyan sofőr, aki hat hónapos jogosítvánnyal ült a volán mögé, de olyan is, aki összességében 4 órát vezetett.

A csütörtöki ünnepségen egyenként mutatták be a harminckét fős bánkis csapat tagjait, Nagy Zsoltot fősofőrnek nevezte Pásztor Tamás szóvivő. – Ezt a megtisztelő titulust talán azzal érdemeltem ki, hogy én voltam az egyik leggyorsabb „pilóta”, illetve a verseny végét is én fejeztem be, én voltam a befutó – mondta lapunk érdeklődésére Nagy Zsolt, aki májusban fejezte be tanulmányait a Bánkiban.

A rögtönzött iskolagyűlés végén elhangzott: az intézmény jövőre is szeretne elindulni a nyirádi raliversenyen, mégpedig egy új csapattal, az előkészületeket és a támogatók felkutatását pedig már most elkezdik.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában