Ráfért a megújulás

2019.09.25. 17:51

Nem szökik tovább a hő

Felújítják, energetikailag korszerűsítik a Bárczi-iskolát.

Fotó: Sipeki Péter

– Minden egyes, a városban működő iskola fontos az önkormányzat számára függetlenül attól, hogy ki a fenntartója és a tulajdonosa, ezért tartjuk óriási lépésnek, hogy a következő évben elindulhat a Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola Kollégium és Egységes Gyógy­pedagógiai Módszertani Intézmény épületenergetikai beruházása, hiszen ráfér erre az iskolára is a megújulás – mondta a projekt indulásáról szóló sajtótájékoztatón dr. Kovács Ferenc polgármester. A pályázatban a konzorciumi tagok: a Klebersberg Központ, valamint az NFSI Nonprofit Kft. 557 millió forintot nyert el a beruházásra.

Fotó: Sipeki Péter

Ráfért a megújulás

– Teljes körű energetikai fejlesztésről van szó – folytatta a polgármester –, amelynek leglátványosabb része a napelemes energiatermelő rendszer kiépítése lesz, amely a közel 39 kilowatt teljesítményével az épület fogyasztásának jelentős hányadát ki tudja majd váltani. Az elmúlt években kellő gyakorlatot szerzett az önkormányzat a hasonló tartalmú pályázatok lebonyolításában és kivitelezésében, 17 óvoda, egy bölcsőde és 3 iskola energetikai korszerűsítésén vagyunk túl, szükség esetén felajánljuk szakembereink segítségét is, annak érdekében, hogy minél gyorsabban és ütemezetten haladhasson majd a fejlesztés, aminek végpontja: 2021. – Mint elhangzott: ebből az összegből végre rendbe tudják tenni az épület padlásfödémjét, ugyanis megfelelő szigetelés híján ott mértek a legnagyobb hőveszteséget a szakemberek. Az elavult ablakokat, ajtókat kicserélik, ehhez szorosan kapcsolódóan a hőtechnikailag kifogásolható régi falakra új hőszigetelő vakolat kerül.

Az újonnan kialakított termikus burokhoz szükséges lesz hozzáigazítani a fűtésrendszert, öt új kazánt építenek be 480 kilowatt teljesítménnyel, kicserélik a radiátorokat, termosztatikus szelepet szerelnek fel.

– Az intézmény egyedülálló feladatot lát el a megyében, a Bárczi-iskolában az idén összesen 242 diák tanul, értelmileg akadályozott, tanulásban akadályozott, autista fiatalok és 31 súlyos, halmozott fogyatékkal élő gyerek veszt részt fejlesztő-nevelő oktatásban – mondta el Multné Dankó Ágnes intézményvezető, s kiemelte, örülnek a fejlesztésnek.

Az iskolának egyébként 190 általános iskolás tanulója van, elsősorban a Nyíregyházi járásból érkeznek hozzájuk, a városban itt működtetnek készségfejlesztő osztályokat 9–12. évfolyamon.

KO

(A cikk fizetett linket tartalmaz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában