A négylábúaké a főszerep

2019.09.05. 17:05

Okosak, ügyesek és szépek

Az érdeklődők számos bemutatót láthatnak a vadászkutyák sokoldalúságáról.

Egy gordon szetter adja át gazdájának az „apportírozott” vadkacsát

A tiszadobi Andrássy-kastély és környezete lassan visszanyeri eredeti pompáját. A Tisza szabályozásában és a dámvad megyei megtelepítésében jeleskedő Andrássyaknak is bizonyára tetszene, hogy szeretett otthonuk újra régi eleganciájában tündököl. Vélhetően külön örömmel töltené el a néhai grófot, hogy a megyei Vadászkamara ide álmodott meg egy vadászkutyás rendezvényt.

Egy gordon szetter adja át gazdájának az „apportírozott” vadkacsát

Vizsla, terrier, fürjészeb

Fazekas Gergelyt, az Országos Magyar Vadászkamara megyei titkárát arról kérdeztük meg, mit kel tudni erről a nem mindennapi programról.

– Először is hadd szögezzem le, hogy a felelős kutyatartásban a vadászok jó példával járnak elöl, miként a kutyák tanításában és idomításában is lehet tőlük tanulni. Ez adta az ötletet, hogy a kutyás vadászatban kevésbé jártas civilek és vadásztársak részére egy olyan rendezvényt hívjunk életre, ahol megismerkedhetnek a vadászkutyákkal, láthatják azok munkáját – magyarázta a szakember. – Szeptember 21-én kilenc órakor kezdődik a program az Andrássy-kastélynál. A rövid megnyitóünnepség után következik a fajták bemutatása. Miközben a gazdák felvezetik a kutyákat, az érdeklődők tájékoztatást hallhatnak a fajta kialakulásáról, munkaképességéről, igényeiről és a házi kedvencként való alkalmasságáról is. A kastélyhoz ellátogató vendégek közel 20 vadászkutyafajtával ismerkedhetnek meg, közöttük az általánosan ismert magyar és német vizslán kívül olyan érdekességek is lesznek, mint a gordon szetter, a német fürjészeb vagy a patterdale terrier.

– A fajták bemutatását követi egy látványos munkabemutató. A legismertebb vadászkutyák mutatják meg apportírozási ügyességüket, vagyis amikor az elejtett vadat, az elhajított tárgyat visszaviszik a gazdájuknak. A programban szerepel még agárfuttatás és akadályverseny-­bemutató (agility) is. Ebben a sokak által ismert és kedvelt border collie-k a profik. A bemutatók után veszi kezdetét a szakmai megmérettetés, mely a kevésbé hozzáértők számára is élvezetesnek ígérkezik. Olyan kutyás versenyszámok következnek ugyanis, amik gyorsak és látványosak.

Speciális vadászati feladatok

A vízi elhozást vagy az akadályból apportírozást nemcsak a nézők, hanem a kutyák is élvezik. A vadmegállás, vonszalékkidolgozás vagy légszimatos keresés pedig már speciálisan vadászati feladat, amit ritkán lát az átlagos kutyatartó. Természetesen az alapvető fegyelmezési feladatok sem maradnak ki a repertoárból.

– A kutyás programok mellett látogatható lesz a kastély is, megtekinthetőek a kiállítások. Már ezért érdemes eljönni, hiszen páratlan műemléke megyénknek a kastély. Az érdeklődők nem fognak sem éhen, sem szomjan maradni, erről a Vadászkamara és a kastély büféje gondoskodik. Várunk minden vadászt és kutyabarátot egy kellemes napra, ahol a négylábúaké a főszerep – tette hozzá Fazekas Gergely.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában