Nyíregyházi Egyetem

2019.09.08. 16:01

Szenátusi üléssel nyitották meg a tanévet a Nyíregyházi Egyetemen (fotók)

Ünnepi szenátusi üléssel nyitották meg az új tanévet vasárnap délelőtt a Nyíregyházi Egyetemen.

Halkóné dr. Rudolf Éva szerint az évnyitó elsősorban a gólyák ünnepe, akik méltán lehetnek büszkék arra, hogy felvételt nyertek a Nyíregyházi Egyetemre, s hogy az eskütétel után egyetemi polgárokká válhatnak.

- Emellett a mai tanévnyitón azok előtt is tisztelgünk, akik több évtizede szerezték diplomájukat, s most velünk együtt ünnepelhetnek – fogalmazott a központvezető. (A jubileumi oklevelek büszke tulajdonosainak nevét keretes anyagunkban olvashatják – a szerk.)

A megyeszékhely polgármestere is köszöntötte az ifjú egyetemistákat, de ünnepi beszéde elején a márvány, a rubin, a vas, a gyémánt és az arany diplomások teljesítménye előtt tisztelgett.

- A most felnövő nemzedék előtt önök szolgálhatnak követendő példával – kezdte dr. Kovács Ferenc polgármester, majd rátérve az elsőévesekre kifejtette: hamarosan megismerkedhetnek a várossal, az egyetemmel, új kihívások tornyosulnak majd előttük.

- Természetesen a tanulás az első, de a változatos kulturális és sportesemények adottak a kikapcsolódáshoz és a feltöltődéshez. Az önkormányzat remek kapcsolatot ápol a város nagyobb cégeivel, folyamatosan jönnek létre az újabb és újabb munkahelyek, így a diploma megszerzése után helyben lehet majd munkát találni – tekintett előre dr. Kovács Ferenc, aki útravalóul azt kívánta az új hallgatóknak: érezzék minél jobban magukat az egyetemen és őrizzenek meg minél több szép emléket Nyíregyházáról.

Csak körülbelül egyforma

Vassné dr. Figula Erika feltette a hallgatóságnak a kérdést: vajon miben különbözik a mostani tanévnyitó a többitől? A kérdés megválaszolására egy történetet idézett fel, mely Deák Ferenccel, a haza bölcsével esett meg a kiegyezés után.

Eszerint Deák Ferenc a szabadelvű klubból hazafelé indulva nem találta a kalapját, majd rövid keresgélés után megpillantotta képviselőtára, Besze János fején.

- Körülbelül egyforma a fejünk – szabadkozott Besze János, mire Deák Ferenc így reagált: „körül lehet, de belül nem.„

- Én is így vagyok a tanévnyitókkal, melyek csak csak körülbelül egyformák. Ilyenkor minden elsőéves tele van kérdésekkel, de megnyugtatok mindenkit, egyetemünkön minőségi oktatást és odafigyelést kapnak a hallgatók, akiket arra buzdítok, tanuljanak, sportoljanak, keressenek maguknak minél több kikapcsolódásra alkalmas programot, emellett segítség is egymást, önkénteskedjenek, s vegyék ki részüket a hallgatói önkormányzat életéből – fogalmazott a tanévnyitón a felsőoktatási intézmény rektora.

Az ünnepségen elhangzott: a Nyíregyházi Egyetemen a 2019-2020-as tanévet 1249 első éves hallgató kezdi meg. A felvett hallgatók közül állami ösztöndíjas képzésben 928-an, önköltséges finanszírozási formában 321-en tanulnak. A teljes idejű munkarendben, azaz nappali tagozaton 550 első éves hallgató, részidős munkarendben, azaz levelező tagozaton 699 hallgató kezdi meg tanulmányait az intézményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában