Olvasóink is segítettek

2019.09.10. 11:30

Túl van a nehezén Kristóf! A műtét előtt azt álmodta, hogy ugyanúgy rúgja a labdát, mint a többi gyerek

A múlt hét végén a csehországi kladnói klinikán megműtötték azt a vásárosnaményi kisfiút, akinek lapunk közbenjárásával gyűjtöttek egy speciális beavatkozásra. Mindkét lábán a letapadt izmok gátolták a járásban, és úgy tűnik, hogy a műtét sikerült, Kristóf jól van, de hosszú rehabilitáció vár még rá.

A mosolygós kisfiú a kórházi ágyon is a futkosásra gondolt, a műtét előtti álma is az volt, hogy ugyanúgy rúghassa a labdát, mint társai

Az első biztató jel, hogy a lábujjait mozgatni tudja, ez nem ment azelőtt, amikor teljesen feszesek voltak az izmai, s mereven tartotta a lábfejét is. Miután lekerült Kristóf mindkét lábáról a kötés, szemmel látható volt a változás, nem volt merev a térde, képes volt lassan forgatni a lábfejét is, és mozdítani lábujjait – mesélte nagy örömmel Morvai Rita, Ducsi Kristóf nagymamája.

A módszer atyja műtötte meg

– Az egynapos műtét után vasárnap este érkeztünk haza, Kristóf fekszik az ágyban, 14 napig pihenő üzemmód vár rá, nem állhat lábra, ez az orvosi utasítás. Hála az égnek, hogy a kedélyállapotán nem tűnik fel semmi, ugyanolyan, mint volt: vidám – jegyezte meg a nagymama.

A vásárosnaményi kisfiút a múlt hétvégén a kladnói klinikán műtötték meg, miután összejött a beavatkozáshoz szükséges háromezer euró. Júliusban állt az adománygyűjtés mellé lapunk, a nagylelkű felajánlások révén alig egy hónap alatt összejöttek a forintok a csehországi útra, voltak, akik néhány ezer forinttal, voltak, akik több tízezerrel segítették a családot, akik az adományokat ezúton is megköszönték.

Mint azt korábban megírtuk, az ötéves gyerek koraszülött volt, néhány naposan agyvérzést kapott, aminek következtében végtagjai lebénultak, s bár járni megtanult, lábujjhegyen lépegetett a lábában kialakuló feszes izomtónus miatt.

A javasolt terápiákra, gyógy­tornákra eljárt, kezeléseket is kapott, de ezekkel átütő sikert nem értek el, az úgynevezett Ulzibat-technika (izomeredetű kontraktúrák kezelési módszere) maradt a javuláshoz vezető egyetlen út számukra. Ennek a lényege, hogy nagyobb vágások nélkül, apró bemetszésekkel és tűszúrásokkal lazítják fel az izmokat térdtől lefelé egészen a bokáig.

– A bokánál egy bemetszést, a lábszáron és a comb alatt összesen 8 tűszúrást alkalmazott az orosz professzor, volt szerencsénk hozzá, hogy az alig negyedórás beavatkozást személyesen a módszer kifejlesztője, Alexander Nazarov végezze.

– Pozitív véleménnyel jöttünk el a klinikáról, semmire nem lehet panaszunk, sem a környezettel, sem a fogadtatással kapcsolatban, mindenki nagyon kedves volt hozzánk, a klinika tolmácsa végig velünk tartott, folyamatosan tájékoztattak minket mindenről. Kicsit meglepett minket, hogy az altatásnál is ott lehettünk Kristóf mellett, az altatásból ébredés tovább tartott nála, mint maga a tűszúrásos eljárás, de estére a zárójelentést is a kezünkbe kaptuk, másnap indultunk vissza.

Hosszas rehabilitáció

– Örülünk, hogy komplikációmentesen történt az egész, annak kiváltképp, hogy az itthoni rehabilitációs terápiát korábbi kezelőorvosa elvállalta, ő fogja nyomon követni a felépülési folyamatot. A kisvárdai gyógytornát a 14 napos ágynyugalom után kezdjük el, a Dévény-tornában intenzív fokozatra egy hónap elteltével kapcsolhatunk, tisztában vagyunk vele, hogy a rehabilitáció hosszas lesz.

– Minden tőlünk telhetőt megtettünk, s ez megnyugtatja lelkiismeretünket, akinek beteg gyereke van, ismeri ezt az érzést. Köszönjük a nagylelkű emberek segítségét, nélkülük nem kapott volna egy újabb esélyt Kristóf arra, hogy újra megtanuljon járni – tárta fel érzéseit Morvai Rita.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában