Napkor

2019.10.15. 07:46

Ismerni kell a múltat, hogy építhessék a jövőt

A harmadik nemzetközi nemzetiségi konferenciát rendezi meg a Napkori Svábok Egyesülete október 17-én 9 órától Napkoron, a Kerekerdő Turisztikai Központban. A rendezvény résztvevői arra keresik a választ, hogy milyen szerepet tölt be az identitás megőrzésében a német nemzetiségi oktatás. A tanácskozásra érkeznek szakemberek és intézményi vezetők a határainkon túlról is.

Identitás, nyelvfejlesztés

Dr. Ludescher Gabriella, a Napkori Svábok Egyesületének elnöke elmondta: szeretnének lehetőséget adni a német nemzetiségi iskoláknak, önkormányzatoknak, civil szervezeteknek a találkozásra és a tapasztalatcserére. A vendégeket Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke köszönti, majd dr. Barabás László tiszteletbeli osztrák konzul és dr. Ludescher Gabriella nyitja meg a konferenciát.

Az identitás és a nyelvfejlesztés kérdései a német nemzetiségi pedagógusképzésben címmel adja közre tapasztalatait dr. Manz Adelheid főiskolai tanár (Eötvös József Főiskola, Baja). A nemzetiségi politika aktualitásairól – A nemzetiségi köznevelés tükrében – ezt a témát a konferencia állandó meghívott előadójától, dr. Tircsi Richárdtól, a Miniszterelnökség főosztályvezetőjétől hallhatjuk.

A Gemeinsam Ifjúsági Szervezet és a Német Líceum közös projektjét mutatja be Rist Maria Gabriela, a Schwabenpost főszerkesztője. Identitásról és asszimilációról beszél Stefan Gnandt képzőművész. Workshopon mutatkozik be Siegfried Thiel, a Banater Zeitung főszerkesztője és a Funk Fórum elnöke. A rakamazi Erzsébet Királyné Német Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Szakközépiskola bemutatására Takácsné Horváth Andrea németnyelv-tanár és nemzetiségi oktató ­vállalkozik – tájékoztatta szerkesztőségünket Tóth Kornélia.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában