kutya

2019.10.17. 07:58

„Kakukktojás” a vadászkutyák között

A bemutatott erdélyi kopót életmentésre képzi ki a gazdája.

Dr. Papp István Ikonnal, az erdélyi kopóval.

A vadászkutyák megyei napján Tiszadobon megjelent egy „kakukkfióka” is egy erdélyi kopó formájában. Már hogyan is lóghatna ki a vadászkutyák sorából egy ízig-vérig vadászó eb? – vetődik fel óhatatlanul a kérdés. A választ dr. Papp István főorvos, a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagja adta meg.

Nehéz a kiképzése

– Ez a kutya nem vadra, hanem emberekre „vadászik”, ugyanis életmentésre képezzük ki. Az erdélyi kopó ma már az egyik legritkább kutyafajta. A II. világháború után Romániában

majdnem kipusztult, az utolsó pillanatban sikerült megmenteni a fajtát és visszatenyészteni.

Egy nagyon önállóan dolgozó kutyafajta. Az eredeti funkciója természetesen a vadászat volt. Az erdélyi nagy hegyekben 2-3 kutya dolgozott együtt. Elengedték őket, felkutatták a nagyvadat, zömében a szarvast, a vaddisznót, de akár a medvét, régebben pedig a bölényt is. Hajtották a vadat, a vadászok pedig elállták a menekülőutakat, s a kitörni készülő vadat elejtették.

– Mint említettem, nagyon önállóan dolgoznak, ez is a nehézsége a kiképzésének, nem egy olyan fajta, mint egy juhászkutya vagy egy vizsla, hogy lesi a gazda gondolatát, és annak próbál megfelelni. Az erdélyi kopó tudja, mi a feladata – magyarázta a főorvos, aki a világ számos vidékén önként segítette az emberek mentését és gyógyítását a természeti katasztrófák után.

Hívás – hangos csaholással

Kíváncsiak voltunk arra, vajon milyen kiképzést kap ez a kutya.

Dr. Papp István Ikonnal, az erdélyi kopóval.

– A mentőkutyázásnak három fajtája van. Van a romkutatás, amikor az összedőlt épületekben olyan személyeket kell keresnie, akiknek érzi a szagukat, de nem látja őket, a területkereső kutya egy adott területen belül keres, s ha olyan személyt talál, aki mozdulatlan, eszméletlen, sajátos testhelyzetben van, akkor hangos csaholással odahívja a gazdáját.

Több nappal az eltűnés után is

– A harmadik a „mantrailing”, amikor az eltűnt személy szagmintája alapján indítjuk a kutyát, s egy hosszú pórázon tartjuk. Kicsit olyan, mikor a rendőrök keresik kutyával a rossz embereket, azzal a különbséggel, hogy ezek a kutyák nem lépésről lépésre követik a nyomot, hanem a fa törzsére, a tereptárgyakra kicsapódó szagnyomokat is keresik. Emiatt

egy jó mentőkutya akár több nappal az eltűnés után is meg tudja találni az eltűnt személyt.

Ez a kutya decemberben lesz hároméves. Nyolchetes korától foglalkozom vele. Gyakran otthon a kertben tréningezünk.

Az egyesületnek a katasztrófavédelemmel van közös kiképzőpályája Kőlaposon, ott is szoktunk gyakorolni, illetve területen is dolgozunk. A kutyámnak még egy év képzés kell, mire élesben is bevethető lesz – tette hozzá dr. Papp István.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában