aradi vértanúk

2019.10.07. 11:30

Meditáció az aradi vértanúk emléknapján

Máday Norbert szerint október 6-át tanítani se nagyon lehet: vagy érezzük a szívünkben, vagy nem.

Október havában járunk, amely Istenszülő Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya ünnepnapjainak koszorúját fonja körénk e napokban, mintha vigaszt adó üzenetet hordozna. Még egy teljes napja sincs, hogy a történelem megsárgult könyvlapjairól honvédő mártírhősök intettek felénk, hogy példájuk lámpás legyen az utókornak. E napon kezdődött el az 1848–49-es forradalom és szabadságharc utáni megtorlás legerősebb hulláma.

Október 6-án végezték ki Pesten gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt és Fekete Imre gerillatizedest, Aradon pedig puskacső elé állítottak három honvéd tábornokot, egy ezredest, és bitóra küldtek kilenc tábornokot.

Az első négy vértanú fegyver általi kivégzése Aradon
Fotó: Egykori kőrajz

De hogyan emlékezzünk, s ki legyen méltó kegyelettel szólni a mártírokról? Lapunk ezúttal nem egy avatott, korszakot értő történészt faggatott a nemzeti gyásznap kapcsán, hanem egy olyan közírót, gyűjtőt, akit a történészi titulus legalább annyira megillet.

Máday Norbertnél szebben, nagyobb lánglelkülettel és mérhetetlenebb magyarsággal kevesen képesek szólni 1848–49-ről. Amint tekintete a múltba révedt, átlényegülése megyénk költő fiának, Mester Attilának verssorait idézte: „… szemében várak égtek, máglyák lobogtak, s szörnyű halottak feketélltek.”

Minden igaz magyar ünnepe

– Hogy mit jelent nekem október 6-a? – tette fel a gondolatindító kérdést Máday Norbert, amikor arra kértük, utazzunk vissza ahhoz a szörnyű, ugyanakkor örökre beszennyezhetetlen aradi reggelhez. – Egyfelől Lázár Vilmos szablyáját, mert nagy megtiszteltetés, hogy gyűjteményem részeként őrizhetem. De jelenti a nagymamám térdeplő imáját Kiskunhalason, Thorma János festménye előtt, amely azt a pillanatot ábrázolja, amikor a hóhér elsőként Poeltenberg Ernő nyakába teszi a kötelet.

Jelenti Batthyány Lajos végtelen vállalását, amikor felvágja az ereit, hogy mint Magyarország miniszterelnökét, ne tudják akasztással megbecsteleníteni. A sérült Damjanich mankóját, amikor a vár szemeteskordélyán vitték a vesztőhelyre, hogy még jobban meggyalázzák. Lenkey János százados őrületét (az ő Württenberg-huszárjai voltak az elsők 1848. május 30-án, akik kalandos úton hazaszöktek).

Lenkey a vizsgálati fogságban vesztette eszét, és a császáriak csak azért hagyták életben, hogy a piszkában fetrengjen. És jelenti a kecskeméti Gáspár András huszár ezredest, aki tábornokként őrjöngve követelte, hogy akasszák fel őt is. „Én napokig úgy éreztem magamat, mintha valami mocsok esett volna rajtam, hogy nem valék közöttük” – írta naplójában.

Magyar dac és lelkület

– Ugyanakkor október 6-ához tartozóknak tekintem azokat az öreg, 1848-as veteránokat is, akik azt kérték, hogy a fejfájukat nemzeti színűre fessék. Hadd lássa, aki arra jár, ki nyugszik ott. Vagy az 1880-as évek vége felé Hamburgból hazagyaloglót, aki érezve, hogy már közel a vég, itthon akart meghalni. A legszebb ebben a történetben, hogy az utolsó, lyukas bakancsos honvédbe is ugyanaz a magyar dac, méltóság és lelkület szorult, mint a tábornoki karba.

Az 1848-as honvédsereg vezérkara hihetetlen tartással fordult szembe – a végén szinte már fegyvertelenül – a császári vérbírákkal anélkül, hogy tudták volna: a sorsuk gyakorlatilag már eldőlt. Ezek a tábornokok nem menekültek el, mint Kossuth, és nem Törökországból küldözgették a bátorító üzenetüket. Ami persze Kossuth Lajos 1848-as érdemeiből semmit nem von le.

Mert, ahogy Kossuth nélkül nem lett volna 1848, Görgey tábornok nélkül sincs 1849.

Október 6-a a mai fiataloknak némi önvizsgálatot, befelé fordulást kellene hogy jelentsen.

És ha még nem is értek meg teljesen rá, tegyék fel maguknak a kérdést: én vajon mit tennék, tudva, hogy nem kerülhetem el a számonkérést? Maradnék vagy menekülnék?

Nem az ő hibájuk, ha nem tudják: az 1800-as évek végén sok erdélyi és magyar nő hordott a csuklóján olyan karkötőt – nekem is van ilyen a gyűjteményemben –, amin egy akrosztichon, egy német mondat kezdőbetűi adták ki a vértanúk nevének kezdőbetűit. Pannonia, Vergiss Deine Toten Nie, Als Kläger Leben Sie! – Magyarország, ne feledd halottaidat, mint vádlók élnek ők! Érdemes lenne e szokást visszacsempészni a mába.

Egy nemzet tisztítótüze

– A huhogóknak és a fotelszakértőknek pedig – akik arra hivatkoznak, hogy nem is mindegyikük volt magyar – azt üzenjük: nem attól vagy magyar, hogy mi van az igazolványodba beírva. Különben kezdhetnénk színmagyar árulók egész sorát megnevezni. Aki a mi sorsunkat – azt, hogy mi mindig túlerő ellen, elavult fegyverekkel, hátrányból, elárulva, egyedül, de akkor is kiálltunk – vállalja, a nagy bajban is magyarnak vallja magát, igaz magyar.

– Az egy év szabadságharc afféle kohéziós tisztítótűz volt, ahol az elégő salak után a beszennyezhetetlen „arany”, a vegytiszta magyarság maradt. Az aradiak egy olyan golgotát adtak a nemzetnek, ami igazodási pont volt mindig, és lesz 50-100 év múlva is. Fontos, magyarázatra nem szoruló, erőt adó nap, egyszerre meditáció és tanítás – osztotta meg gondolatait az 1800-as évekről több könyvben is megemlékező Máday Norbert.

MJ

Borítókép: Thorma János: Aradi Vértanúk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában