Ifjúsági Kerekasztal

2019.10.08. 20:54

Mi legyen „Nyíregyen”?

Nem mindegy, miként látják jelenüket és hogyan képzelik el jövőjüket a megyeszékhelyen élő fiatalok.

Forrás: Dodó Ferenc

Fotó: @DODO FERENC

Rendkívüli ülést tartott kedden a Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal, az elnökség dr. Ulrich Attila alpolgármester jelenlétében tekintette át és értékelte az elmúlt 4 esztendő eredményeit, tapasztalatait, kihívásait.

Lengyelné Pogácsás Mária elnök emlékeztetett: a Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal 2015 nyarán azért alakult meg a megyeszékhelyen, hogy érdekegyeztető fórumként javítsa a helyi ifjúsági fejlesztések hatékonyságát, megszólítsa és arra buzdítsa az „X, Y, Z” generáció szülötteit, hogy az őket érintő társadalmi ügyek aktív résztvevőjévé váljanak.

– Szakmai véleményeztető és javaslattételi joggal rendelkezünk az ifjúságot érintő helyi önkormányzati döntéseknél. Ernyőszervezet-jellegűen, nyitottan működünk, bármely szervezet csatlakozhat a munkánkhoz. A kerekasztalt 24 szervezet alapította, a tagságunk tavaly már 32 főt számlált. Számos közismert, jó ügyeket szolgáló civil szervezet képviselteti magát az elnökségben, nem beszélve a felsőoktatási intézményeinkről.

Százakat szólítottak meg

Az elnök kiemelte: okkal büszkék a középiskolás és felsőoktatásban tanuló fiatalokat, valamint a velük foglalkozó szakembereket egyaránt megszólító ifjúságkonferenciákra, az idei rendezvény, amin terítékre kerültek az ifjúságot érintő legfontosabb kérdések és kihívások is, közel 300 érdeklődőt vonzott.

A „Mi legyen Nyíregyen?” ifjúsági hét a Helló, Nyíregyháza! rendezvény köré szerveződött a Kossuth téren, a tizenéves önkéntesek a szervezésből is aktívan kivették a részüket. A Nyíregyházi Egyetem az ifjúság tehetséggondozására fektetett nagy hangsúlyt, a Nyíregyházi Tankerületi Központtal együttműködve. Jövőre újabb ifjúságkutatási vizsgálat adhat képet arról, miként látják jelenüket és hogyan képzelik el jövőjüket a nyíregyházi fiatalok – hangzott el a rendkívüli ülésen.

Dr. Ulrich Attila köszöntőjében rámutatott: a jó gyakorlatok folytatása mellett új utakat kell keresni a mai ifjúság felé, erősítve identitástudatukat és ragaszkodásukat a megyeszékhelyhez, hiszen „pár évtized múlva ők fogják a vállukon vinni a várost”.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában