Óraállítás

2019.10.26. 09:10

Napokba telhet, mire kiheverjük

Ingerlékenységgel, lehangoltsággal, dekoncentráltsággal járhat a vasárnapi óraátállítás.

Vasárnap hajnali 3 órakor 2-re kell állítani az óramutatót | Fotó: Pusztai Sándor

Fotó: PUSZTAI.Skapilali

A vezess.hu arra figyelmezteti a sofőröket, hogy a téli időszámítás kezdetével sokkal többet kell sötétben autózni, ami megterhelő lehet, ráadásul a megváltozott időjárási viszonyok miatt, a balesetek elkerülése érdekében is érdemes megtenni pár óvintézkedést, így az izzók ellenőrzését, a fényszórók megfelelő beállítását, a szélvédő tisztán tartását.

Rosszabbak a fényviszonyok

A szakportál arra is rávilágít, hogy a megszokott, kötelező biztonsági tartozékok (elsősegélydoboz, elakadásjelző, fényvisszaverő háromszög) mellé ne felejtsük el bekészíteni a láthatósági mellényt és az izzókészletet sem, s ami alapszabály: soha ne üljünk volán mögé fáradtan! Ez különösen igaz a hideg időszakban, amikor a csúszós utak és a rosszabb fényviszonyok eleve megnehezítik a vezetést, ráadásul az óraátállítás és a szezonális változások is befolyásolják az éberségünket.

Megoszlanak a vélemények

A téli-nyári időszámítást ellenzők bizonyára örömmel értesültek arról, hogy Európában legkésőbb 2021-ben megszűnik a Magyarországon 1954–57 között, majd 1980-tól újra alkalmazott „időugrás”. A nyári (március utolsó vasárnapja) és a téli időszámítás (október utolsó vasárnapja) kezdetét több mint 20 éve egységesítették az unión belül, az Európai Parlament idei döntése alapján pedig a tagállamok saját hatáskörükben dönthetik el, melyik időzónába szeretnének tartozni.

Vasárnap hajnali 3 órakor 2-re kell állítani az óramutatót | Fotó: Pusztai Sándor

Arról, hogy hazánknak a nyári vagy a téli verzió használata lenne-e ideálisabb, megoszlanak a vélemények: a közösségi fórumokon legtöbben a nyári időszámításra szavaznak, mondván, télen egy órával tovább lenne világos, a szakemberek szerint azonban több szempont is a téli időszámítás mellett szól.

Pappné Vass Lídia amellett érvel, hogy maradjunk az alapértelmezett formánál, amitől annak idején – gazdasági okokból – eltértünk. A nyíregyházi hölgy, aki évtizedek óta gyakorolja az agykontroll stresszkezelő és elmefejlesztő módszereket, illetve a reikit, lapunknak azt mondta: amikor tavaly Amerikában járt, napokig kínzó fejfájás gyötörte, mire kiheverte a szervezete a többórás eltérést.

Felborul a rend

– A biológiai óránkat nem lehet becsapni, az emberi test jelzi, ha felborul a megszokott rend, még ha csak 1 órányival is! Ilyenkor sajnos a szívinfarktus és a stroke előjelei is intenzívebbek. Sem lelkileg, sem testileg nem hiányzik nekünk ez az „időmacera”, enélkül is éppen elég stresszes és rohanó a világ, amelyben élünk – summázta hűséges olvasónk.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában