Mátészalka

2019.10.11. 14:00

Nem eresztik el a családok kezét

A családalapítási és gyermekvállalási kedvről, a hátrányok leküzdéséről tartottak eszmecserét.

Szociális szakemberek, önkormányzati dolgozók, meghívott városi és minisztériumi vendégek, civil szervezetek képviselői és nem utolsósorban dolgozni akaró, de hátrányos helyzetben lévő környékbeliek vettek részt azon a szakmai konferencián, amelyet a mátészalkai Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület és a Nyírgyulaji Polgármesteri Hivatal által létrehozott Nyírségi Család és KarrierPONT szervezett. Programjuk címéül a Nyírségi Nő-Köz-Pont létrehozása és működtetése címet adták, de leginkább olyan gondok megoldására gyűltek össze, hogyan segítsenek a gyermeket vállaló nőknek visszakerülni a munkaerőpiacra, és ehhez mérten mit tehetnének a nőkkel szembeni társadalmi és gazdasági sztereotípiák lebontása érdekében.

Kellenek a jó ötletek

Dr. Hanusi Péter polgármester városának munkaerőpiaci helyzetéről szólva legelőször is örömének adott hangot. Elmondta, hogy mára nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány a legégetőbb kérdés Mátészalkán.

– Városunk a 100 legnagyobb iparűzési adóval rendelkező városok között foglal helyet, és ennek az adónak a 80 százalékát a helyben élő kis- és középvállalkozások adják össze. Mindez nem zárja ki, hogy ne szolgálhatnánk olyan ötletekkel, amivel a családos nők munkavállalását segíthetnénk – tette még hozzá. Szavait a térség országgyűlési képviselője, Kovács Sándor egyebek mellett azzal egészítette ki, hogy a mostani hátrányos helyzetben lévő – főleg roma származású – társadalmi rétegek a jövőben a nemzet gerincét fogják adni. Éppen ezért ha nem lennének ilyen találkozók, meglehetősen rossz úton járnánk – hangsúlyozta.

A folytatásban dr. Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára elsősorban arra hozott példákat, mi mindent tett a kormányzat a munka és a család egyensúlyának a megteremtéséért a nők életében, milyen lépéseket foganatosított az atipikus foglalkoztatási formák elkerülése érdekében.

– A mostani magyarországi családpolitika olyan, mint egy fa, ami minden évben új hajtásokat hoz. Egész Európában egyedülálló módon az állami költségvetés 4,8 százalék családtámogatásra fordítódik, vagyis több mint kétszeresére nőtt Magyarországon a családtámogatások aránya az elmúlt 10 esztendőben – hangsúlyozta az elmúlt évek legfontosabb családpolitikai intézkedéseit.

Sok jó program nyílt

Tovább emelte a tétet a nap kiemelt vendége, dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, aki a legfontosabb pályázati programokat szedte csokorba. Mint rámutatott, az EFOP-os programok 56 százaléka a családokat érinti valamilyen formában, azon belül is a gyermekeket és a nőket.

– Csak az utóbbiak helyzetének javítására, a rugalmas foglalkoztatás megvalósítására, a család és munka közötti összhang megteremtésére több mint 14 milliárd forintot fordítottunk, emellett pedig több mint 160 támogatott szervezet bátorítja a fiatalokat a gyermekvállalásra – hallhattuk az államtitkártól. Reményének adott hangot, hogy a szociális szféra az uniós források csökkenése mellett is kiemelt szerepet élvez majd a jövőben.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában