konferencia

2019.10.18. 07:41

Őrzik a nemzetiségi tudatot

Sváb konferenciát tartottak csütörtökön Napkoron.

A konferenciát megnyitó Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: a múltjához kötődő, azt megbecsülő, hagyományait tiszteletben tartó közösségnek van jövője hazánkban és Európában. Dr. Ludescher Gabriella, a Napkori Svábok Egyesületének elnöke vezette beszélgetésen szó volt a nemzetiségi értékek beépítéséről a napi életünkbe.

Példaértékű együttműködésről számolt be a helyi nemzetiségi általános iskola, a német nemzetiségi önkormányzat és a sváb egyesület között. Ebből a részt vevő közösségek mellett Napkor és a német identitásukat őrző többi hazai és német, román település lakossága is profitál.

Dr. Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség főosztályvezetője a legerősebb intézményhálózattal rendelkező németség lehetőségeiről is szólt: az idén 1 milliárd, 2020-ban közel 4 milliárd forintot költ az állam a nemzetiségi kisebbségek pályázataira, táboroztatásra, nyelvoktatásra.

Dr. Barabás László tiszteletbeli osztrák konzul a világon ma számon tartott 6500 nyelv közül a németet mint az Európai Unió egyik munkanyelvét emelte ki. Többen utaltak arra: a 300 éves múltú hazai sváb közösség anyanyelve kapocs a múlt és a jövő között.

Tóth Kornélia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában