kiszáradt

2019.10.12. 11:30

Vajai-tó: megfeneklettek az úszólápok

A párolgás miatt annyira lecsökkent a Vajai-tó vize, hogy több helyen már száraz a meder.

Fotó: Dodó Ferenc

Több olvasónk is aggódik, hogy egyre kevesebb víz van a Vajai-tóban, attól tartanak, hogy hamarosan teljesen kiszárad. Úgy érzik, hogy senki sem tesz semmit a megmentése érdekében, holott több évtizede természetvédelmi terület.

Pusztulnak az értékek

Félti a tavat a Vaján élő 39 éves Kovács Zsolt is, aki gyermekkora óta ide járt horgászni.

– Nem értem, miért nem lép fel erélyesebben és hatékonyabban a megmentése érdekében az állam és a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága, hiszen egy védett terület megy tönkre, ritka és értékes növények pusztulnak el. Tavaly horgásztam itt utoljára, hiszen a partról horgászni már nem lehet, csónakkal is csak küszködve lehet bejutni a tó közepébe.

Talán mondanom sem kell, hogy mind a horgászok, mind a telektulajdonosok fel vannak háborodva, hiszen tragikus a látvány, ami itt fogadja őket. A kántorjánosi oldalon már kiszáradt a tó, pedig ott egykoron legalább 1,20 méter magas volt a víz.

A víztározó kiszáradásával kapcsolatban először Imecs Lászlót, a tó halgazdálkodási jogával rendelkező Szatmárvidéki Horgászegyesület elnökét kerestük meg.

– Sajnos, az nem helyi jelenség, hanem országos probléma, hogy a globális felmelegedés miatt kiszáradnak a csatornák, a tavak. Ez a gond jelentkezik a Vajai-víztározónál is immár évek óta. A nagy párolgás miatt továbbcsökkent a vízszint magassága, pedig egy kútból próbáljuk pótolni az elpárolgott vizet. Sajnos, a vajai főfolyás is szinte folyamatosan száraz, onnan sem jön utánpótlás.

A mélyebb részek, a vajai és az őri oldal még víz alatt van, máshol azonban a tó feneke már látható. Ez a tó egykoron az úszólápokról volt ismert, de már azok is megfeneklettek az alacsony vízben. A vízszint magassága az egyharmadára csökkent, s a korábban 75-77 hektár vízfelületet elérő tó jelenleg 20-25 hektár lehet, pedig van most egy önkormányzati fúrott kút, ahonnan utánpótlást kap a tó – magyarázta az egyesület elnöke, aki augusztus 10. óta tölti be ezt a tisztséget.

– Szerencsére a vízszintcsökkenéssel nem járt együtt a halpusztulás. A Magyar Országos Horgász Szövetségnél pályáztunk egy nagy teljesítményű vízforgatóra, ami oxigénnel dúsítja majd a vizet. A kút 16 fokos vize egyébként nyáron hűti, télen pedig melegíti a víztározó vizét. A csöveket úgy alakítottuk ki, hogy a víz egy része a partnál folyik a tóba, a másik részét pedig 90 méter hosszan bevezettük a tó közepébe. A keringetésnek köszönhetően a tó nem fagy be télen, oxigéndús lesz a víz a halak számára.

Megkérdeztük Tisza Sándort, Vaja polgármesterét, tud-e még valamit tenni az önkormányzat a tó megmentése érdekében. – Az önkormányzat már eddig is megtett mindent a tóért, hiszen amikor a Hortobágyi Nemzeti Park szivattyúja végképp felmondta a szolgálatot, több millió forintért fúrattunk új kutat, illetve az igazgatósággal együtt mi is hozzájárulunk a működtetés költségeihez.

Vízi tanösvényt terveztek...

– A várost és az önkormányzatot különösen kedvezőtlenül érinti a vízszint csökkenése, hiszen folyamatban van egy nagyszabású turisztikai pályázat, s az egésznek semmi értelme, ha üres gödör mellé épül egy kilátó vagy egy turisztikai központ. A tervezett vízi tanösvény pedig meg sem valósítható ilyen kevés víz esetén – mondta a város vezetője. – Most azért tárgyalok, egyeztetek a nemzeti park igazgatóságával, hogy a jelenlegi 1600 l/perc kapacitású szivattyút cseréljük ki 2500 l/perc kapacitású szivattyúra.

MML


A szakemberek keresik a megoldást

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságát is megkerestük azzal kapcsolatban, hogy mit tudnak tenni a tó megóvása érdekében. Farkas Tímea kommunikációért felelős szakreferens a következő közleményt küldte el lapunk számára: „A Vajai-tó Természetvédelmi Terület 77,8 ha kiterjedésű, országos jelentőségű védett természeti terület. Európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű élőhelynek minősül a Vajai-tároló Különleges Természetmegőrzési Terület (HUHN20120) részeként.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a védett víztér állapotát az 1982-es kihirdetés óta folyamatosan ellenőrzi, a természetvédelmi kezelési feladatokat ellátja, a védett természeti értékek helyzetét monitorozza. A kilencvenes évek első felének aszályos időszaka miatt a párolgási veszteség pótlására az igazgatóságunk egy mélyfúrású vízpótló kutat létesített, ami a kút meghibásodásáig lehetőséget teremtett a természetvédelmi szempontból megfelelő vízszint megtartására.

Jelenleg Vaja önkormányzatával együttműködve biztosítjuk a tó részleges vízpótlását a meglévő csővezetéken keresztül. A régi kút felújítása, javítása nem kivitelezhető, a több mint két évtizedes működése során részelemei elhasználódtak, a csővezeték több helyen sérült. Hangsúlyozzuk, hogy a tó vízjárását alapvetően a hőmérsékleti és a csapadékviszonyok határozzák meg.

A mélyfúrású kút telepítésének a célja a párolgási veszteség egy részének pótlása volt, működtetése csak kiegészítő vízpótlást tesz lehetővé. A tó ideális vízszintje csak a felszíni vízfolyások által szállított vízmennyiségekkel érhető el. A védett természeti értékek, ritka növénytársulások megőrzése érdekében saját szakembereink és külső kutatók bevonásával vizsgáljuk a beavatkozási lehetőségeket.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában