Rozsály

2019.11.09. 17:00

Díj a közösségek támogatásáért

A közösségi élmények erősítik a lakóhely iránti ragaszkodást.

Főszereplő volt Ro­zsály azon az ünnepségen, amit a Nemzeti Művelődési Intézet szerdán Lakiteleken rendezett meg. A Nemzeti Művelődési Intézet ugyanis stratégiai konferencia keretében adta át azokat a díjakat, amiket ebben az évben alapított, s ezekből az elismerésekből egy jutott a szatmári kis településnek is. A rozsályi önkormányzat képviseletében Sztolyka Zoltán polgármester vehette át a Közösségeket Támogató Önkormányzat díját a magas szakmai színvonalú közösségépítő és értékfeltáró tevékenységükért.

A néptánctól a röplabdáig

Vajon mit jelent Rozsály számára ez az elismerés? – kérdeztük meg pénteken a település vezetőjétől. – Természetesen nagy öröm számunkra ennek a díjnak az elnyerése, hiszen azt jelzi, hogy jó úton járunk a közösségi élet fejlesztése érdekében. Ez a díj a visszajelzése annak, hogy jól döntöttünk akkor, amikor a globalizáció káros hatása ellen a helyi közösségek építésével és megerősítésével kezdtünk el foglalkozni – válaszolta Sztolyka Zoltán, aki 2006 óta tölti be a 800 lelkes községben a polgármesteri tisztséget.

– Amikor polgármesterré választott a lakosság, azzal a céllal kezdtem el a munkát, hogy tovább folytatom az elődök által kijelölt utat. Az elődeim megteremtettek egy olyan gazdasági alapot, megvalósítottak egy olyan szociális földprogramot, amely most is meghatározó a település mindennapi életében, én pedig arra törekedtem, hogy a falu lakói valódi közösséget alkossanak: akik itt élnek, jól érezzék magukat, találják meg a közösségi élményeket, bármelyik korosztályhoz is tartozzanak. S ezek a közösségi élmények születhetnek színjátszásból, röplabdázásból, néptáncból, éneklésből, pingpongból, kispályás fociból s akár horgászatból is.

Ifjak a Kemencés-háznál

A szabadidős foglalkozások mellett a közösség építésének és erősítésének más formája is fűződik a rozsályi önkormányzat nevéhez. A képviselő-testület létrehozta a Kemencés-házat, ahol a nyári hétvégéken a 15-25 esztendős fiatalok közösen főznek, beszélgetnek, táncolnak. Kezdetben a felnőttek jártak össze a Kemencés-háznál, de most már a fiatalok maguk szervezik meg a saját rendezvényeiket. A szülők is örülnek ennek a lehetőségnek, hiszen tudják, hol van a gyermekük, aki a program befejeztével haza is tud sétálni. A fiatalok nyári rendezvényeinek a környéken is híre ment már, a szomszédos falvakból is átjárnak érdeklődők.

– Meg kell említenem a Rozsályi Piknik (Ropi) nevű rendezvényünket is. Ezt egykoron azzal a céllal indítottuk el, hogy újabb programot teremtsünk mindazoknak, akik aktívan részt vesznek a közösségi életben, tagjai valamelyik helyi kulturális vagy sportközösségnek. Kezdetben nagy vitát váltott ki, hogy különbséget teszünk a lakosság között, de hogy helyesen döntöttünk, jól mutatják a számok: az első pikniken 300 karszalagot osztottunk ki, két év múlva 450-et, a következő rendezvényre pedig már 617 helybeli jöhetett el, vagyis egyre többen kapcsolódtak be a falu közösségi életébe.

Több órán keresztül

A 2018-as piknikre meghívtuk erdélyi testvértelepülésünk, Firtosváralja küldöttségét is. Vendégek is felléptek, ott volt a mátészalkai Szatmár Néptáncegyüttes és a panyolai idősek színjátszó köre. A rozsályi együttesek 15 órától 23 óráig folyamatosan műsort tudtak adni. A művészeti csoportok közül hadd emeljem ki a Hajnalpelika színjátszókör gyermek- és felnőttcsoportját, valamint a néptáncos hagyományokat ápoló Béres András Kört. A következő Rozsályi Pikniket a jövő évben rendezzük meg, s a szervezéskor felhasználhatjuk azt a 400 ezer forintot, amit a mostani elismeréssel jutalomként kaptunk.

Személyes példamutatás

Természetesen a település vezetője nemcsak beszél a közösségi életről, hanem személyes példát is mutat. Tagja a színjátszók felnőttcsoportjának, több darabban is szerepelt már, ugyanakkor nem riad vissza a tánclépésektől és a sportküzdelmektől sem. Még beszélgettünk, amikor megérkezett hozzá Kosztya Zoltán, a szomszédos község, Zajta polgármestere. Számos programot közösen valósítanak meg, s ez az összefogás vonatkozik a sportra is. Péntek este egy csapat tagjaiként vették fel a küzdelmet a szokásos röplabdameccsen az ifjú titánok ellen…

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában