Születésnapos jogosítvány

2019.11.17. 10:39

Már nem felejthető el olyan könnyen, mikor is jár le a jogsink

Néhány éve a születési dátumhoz igazodik nemcsak a jogosítvány, de az útlevél érvényessége is.

A plasztikkártya kiállítása az első alkalommal ingyenes, a megújítás során azonban már illetéket kell fizetni utána

Fotó: Csáki Alexandra

A vezetői engedély kiállításánál ugyanis az érvényességet úgy kell meghatározni, hogy a lejárat hónapja és napja az egészségügyi érvényességi időponton belül megegyezzen a jogosítvány tulajdonosának születési hónapjával és napjával.

A fenti szabály alól csak egy kivétel van: az orvosi vizsgálaton két évet meg nem haladóan megállapított egészségi alkalmasság esetén a vezetői engedély érvényességi ideje a megállapított orvosi alkalmasság időpontja lesz.

Egy év elbukható

Ha például egy 50 év alatti autóvezetőnek a jogosítványa 2019. november 30-án lejár, s az egészségügyi vizsgálaton az orvos megállapítja az alkalmasságot 10 évre, az illető jogosítványa elvileg 2029. november 30-án járna le. Viszont ha mondjuk a születési idő január 15., akkor a jogosítvány lejárati napja már csak 2029. január 15. lehet (nem pedig a tíz naptári év hozzáadásából következő 2029. november 30). Aki szerencsésebb, az lehet, hogy csak pár napot bukik, de aki kevésbé, annál a legrosszabb esetben az is előfordulhat, hogy akár egy évet is elveszt a jogsi maximális érvényességi idejéből.

A 10 évből így „elbukott” egyetlen év azonban nem is olyan vészes, mint egy idősebb vezető esetében. Egy 60 év felettinél ugyanis, aki legfeljebb 3 évre kaphat orvosi engedélyt, egy év eleji születésnap és egy év végi jogosítványlejárati időpont közel 1 év veszteséget jelent, ami a 3 évhez képest már egyáltalán nem mondható elenyészőnek.

Végül is arról van szó, hogy a jogosítvány kiállításához minden esetben előzetes orvosi vizsgálaton való megjelenésre kötelezettek az autósok. Lakcímkártyát, a régi jogosítványt, valamint esetleges vezetés közbeni szemüvegviselés esetén azt is magunkkal kell vinni a vizsgálatra.

Új vizsgált kór

A jogosítványhosszabbítást megelőző kötelező egészségügyi alkalmassági vizsgálat menete is megváltozott. Ha valakinél a felmerül az alvási apnoe lehetősége, akkor a jogosítvány kiállítását vagy megújítását megelőzően alvászavar-szűrővizsgálaton kell átesnie. Akiknél fennáll az érintettség gyanúja, csak abban az esetben kaphatnak jogosítványt, ha az alvásdiagnosztikai központban szakorvosi igazolást kapnak.

A kezelés alatt álló kérelmezőnek 1. (úrvezető) kategóriában 3 évente, 2. (hivatásos) kategóriában évente szükséges megjelennie az alvásdiagnosztikai felülvizsgálaton. Itt megállapítják, hogy a beteg betartja-e a kezelés során kapott utasításokat, továbbá hogy szükséges-e a kezelés folytatása.

Rövidül az idő

Az életkor függvényében eltérő hosszúságú időtartamra kapható a jogosítvány: 50 évnél fiatalabbak 10 évre, 50–60 év közöttiek 5 évre, 60–70 év közöttiek 3 évre, 70 év felett pedig 2 évre.

A vizsgálat díja szintén korosztályonként változik: 50 év alatt 7200 forint, 50–60 év között 4800 forint, 60–70 év között 2500 forint, 70 év felett 1700 forint. A másodfokú vizsgálat – melynek a díja másfélszerese az elsőfokúnak – akkor kérhető, ha az első alapján nem lehetne a jogosítványt meghosszabbíttatni.

A jogosítvány-hosszabbítás illetéke nem változott: jelenleg is 4000 forintot, a 62. életévüket betöltött személyek esetén pedig 1500 forintot kell fizetni a kormány­ablakoknál. A vezetői engedély meghosszabbításához az okmányirodába magunkkal kell vinni a személyi iratainkat, a lejárt jogsit, az orvosi véleményt és az illeték befizetésének igazolását.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában