SZAVAZÁSÉRTÉKELÉS

2019.11.11. 09:46

Olvasóink váltanak, ön is cseréljen gumit ha még nem tette!

Autós olvasóinkat kérdeztük múlt héten arról, hogy állnak a most esedékes téli-nyári gumicserével.

Fotó: pixabay

Az eredmény tekintetében nem született meglepetés, a legtöbb autós cserélt, vagy hamarosan cserél, nem kockáztatnak téli útviszonyok között a nem megfelelő abroncsokkal.

Elsöprő többség

Az utóbbi években a szakemberek folyamatosan igyekeznek felhívni a figyelmet a járművek téli szezonra való felkészítésének, azon belül legfőképpen a téli gumiabroncsok használatára.

Válaszadóink nyolcvan százalékuk azt mondja, már túl is van a cserén, vagy a napokban tervezi. Elenyésző, „hibahatáron belüli” arányban nyilatkoztak úgy olvasóink, hogy négy évszakos gumit használnak, illetve hogy olyan varázslatos vezetési tudás birtokosai, melynek segítségével télen is nyugodtan közlekednek nyári gumikon, hiszen ők az utak császárai, a körút Schumacherei, ők megoldanak minden helyzetet.

Sajnos válaszadóink tizede azt a választ adta, neki nincs pénze téli abroncsokra... Természetesen az autó mint sokszor egyedüli közlekedési eszköz sok családban nélkülözhetetlen, de anyagi szempontok nem írhatják felül a saját családunk és az utakon közlekedő többi érdekét és jogát a lehető legbiztonságosabb közlekedéshez.

Egy összetört személygépkocsit tolnak a tűzoltók Szentes és Csongrád között a 451-es számú főúton, amely előzőleg balesetet szenvedett. A helyszíni szemle adatai szerint egy hódmezővásárhelyi nő Csongrád felé haladt, amikor a nyári gumival felszerelt autójával vélhetően gyorshajtás miatt megcsúszott és az út menti árokba csúszott, majd fának ütközött. A balesetben az autó utasa – egy szintén hódmezővásárhelyi nő – súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Veszélyes a csere elmulasztása

Simon Péter a Duna Autóház műszaki igazgatója portálunknak elmondta, a nyári gumiabroncsnak más az összetétele és a mintázata is, mint a télinek, így a hidegben merevebbé válnak, az autó pedig könnyebben megcsúszhat és irányíthatatlanná válhat.

A veszélyeket szemléltetve azt mondta,

téli, nedves útviszonyok között 50 km/óra sebességnél egy átlagos állapotú téli gumival 23-25 méter alatt lehet megállni, míg ugyanilyen viszonyok között a nyárival 40 méter fölé nő a fékút.

Az abroncsokat körülbelül ötévente kell cserélni, de az autósok is jól láthatják, mikor kopnak el, hiszen minden gumin van kopásjelző – tette hozzá a szakember. Azt is elmondta, hogy sokan még mindig az utolsó pillanatra hagyják a gumicserét, így azonban egy-két hét várakozásra is számíthatnak a műhelyekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában