Nyírbogát

2019.11.22. 16:50

Sportos ráhangolás a hazaszeretetre

A honvédelmi sportnapon a nyírbogáti általános iskola új iskolabuszát is bemutatták.

Fotó:

Manapság a katonás jellegű nevelés sok államban, így hazánkban is önkéntes alapon működik, és leginkább a felsőoktatásban válik időszerűvé, ám a hazaszeretet érzésének erősítését érdemes már az általános iskolában elkezdeni. Ennek a gondolatnak a jegyében rendeztek honvédelmi sportnapot pénteken Nyírbogáton, a Vántus István Általános Iskolában, ahová kormányzati vendégek is ellátogattak. A különleges nap tulajdonképpen nyitó programja volt egy most induló sportesemény-sorozatnak, amelyre a Mátészalkai Tankerületi Központ – összefogva a nyírbogáti önkormányzattal – szerzett forrást, 34 iskola 4830 tanulójának kedvezve ezzel.

A pályázatot a Honvédelmi Sportszövetség tette közzé, azzal a céllal, hogy a társadalmat minél szélesebb körben be tudja vonni az ország nemzeti védelmi képességének a fenntartásába, fejlesztésébe, erősítve a polgárok hazafias elkötelezettségét és áldozatkészségét. A mátészalkai tankerület minden – honvédelmi sportnapra – benyújtott támogatási kérelmét befogadták. Mintegy 20 millió forintot sikerült nyerniük, amiből az első napon 200 bogáti gyermek íjászkodhatott, ismerkedhetett a lézeres lövészettel, és tehette próbára ügyességét katonás akadályversenyeken.

Az esemény házigazdájaként dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó polgármester elsősorban azt hangsúlyozta, hogy nincs fontosabb társadalmi cél, mint jobbá és szebbé tenni gyermekeink jövőjét. – S miközben ez a nap elülteti a gyerekek lelkében a hivatástudat és nemzeti identitástudat magvát, olyan élményekkel gazdagodnak, miről szívesen mesélnek majd otthon is. A polgármester szavaiból kiderült, hogy kettős ünnepet ült a település, hiszen egy pályázatnak köszönhetően az iskola, illetve a tankerület egy 52 férőhelyes iskolabusszal is gazdagabb lett. A jármű nem csak a bejárókat utaztatja majd, de akár kirándulásoknál is használható.

A program díszvendége volt a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, dr. Simicskó István, aki a szövetséget olyan mozgalomnak nevezte, amely a gyermekek haza iránti kötődését erősíti. A hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos leszögezte: – Minden közösség igazi ereje nem a technológiában, a fegyverzetben, hanem a szellemiségében van. Fontos, hogy a szellemiséget, a hitet ápoljuk. Mára minden amerikai óriásvállalatnál rájöttek: az érzelmi intelligenciát is tesztelni és fejleszteni kell, enélkül nem működhet jól egy szervezet. Ez számunkra is stratégiai kérdés, november 29-én a Magyar Parlament felsőházi termében Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kövér László házelnök fővédnökségével éppen erről a stratégiáról tartunk konferenciát, és megnézzük, hogyan lehet a hazafias nevelést még inkább beilleszteni a kerettantervbe.

Zárásképpen dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke mondott köszönetet. Reményét fejezte ki, hogy ezekkel a gyerekekkel, ha felnőnek, a honvédség és a rendőrség kötelékét is erősíteni lehet majd.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában