Nyíregyháza

2019.11.29. 18:00

Zrínyi 2026: helyünk a NATO-ban

Teljesen új kihívások, fenyegetések jelennek meg a világban, melyek naprakész védelmi stratégiát igényelnek.

Forrás: HM

– A 2. világháború óta viszonylagos béke honol a világban, de azt nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt évtizedekben is számos komoly fegyveres konfliktus alakult ki hazánk közvetlen szomszédságában – gondoljunk csak az elmúlt évek ukrajnai eseményeire – mondta Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára a Közérthetően a biztonságról című programsorozat nyíregyházi rendezvényén.

– Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy teljesen új kihívások, fenyegetések jelennek meg a világban, egy új harcászati forma van születőben: a hibrid hadviselés. Ennek lényege, hogy a hadviselő integrált módon alkalmazza az állam diplomáciai, információs, katonai, valamint gazdasági-pénzügyi hatalmi eszközeit – mutatta be a hadviselés új irányvonalát Szabó István honvédelmi államtitkár a „Helyünk a ­NATO-ban a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program alapján” címmel tartott előadásában.

– Az új fenyegetések naprakész védelmi stratégiát igényelnek. Vadonatúj harcászati terület a kiberszféra, melyre kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen egy kibertámadásnak beláthatatlan következményei lehetnek. Hazánk védelempolitikai elveit alapvetően meghatározza, hogy egyetlen országot sem tekintünk ellenségnek, viszont olyan nemzeti erőt alakítunk ki, amely alkalmas az ország védelmére, továbbá ennek segítségével részt tudunk vállalni a szövetségesi kötelezettségekből. Ezeket a NATO-ban, az EU-ban és a V4-en belül látjuk el, de a védelmi politikát mindig a nemzeti érdekeknek megfelelően alakítjuk – ismertette Szabó István a védelempolitikai irányelveket.

Jelentős külföldi szerepvállalás

Magyarország hadereje a NATO-tagállamok haderőlétszámhoz viszonyított külföldi szerepvállalásában az első öt között szerepel, ami igen jelentős, s a jövőben ezt tovább szeretnék növelni. A NATO egy többezres gyors reagálású haderővel is rendelkezik, amely folyamatosan készenlétben áll, s rövid időn belül gyakorlatilag bármilyen feladatra bevethető. A honvédelmi államtitkártól megtudtuk, hogy hazánk 300 katonával járul hozzá ehhez a különleges haderőhöz, a „nyíl hegyéhez”.

– A haderőfejlesztéshez kapcsolódva a kormányzat folyamatosan biztosítja a fejlesztési programok végrehajtásához szükséges forrást. A Zrínyi 2026 program célja a magyar hadiipar talpra állítása, a légierő és a szárazföldi haderő felszerelése a jelenleg elérhető egyik legmodernebb technológiával – részletezte a haderőfejlesztési program céljait az államtitkár, majd hozzátette: a hadsereg létszáma mindig kardinális kérdés, a gondokat a katonák pályán tartása jelenti.

– Folyamatosan igyekszünk vonzóbbá tenni a pályát a fiatalok számára. Az illetményfejlesztések, a lakhatás támogatása és az egyéb ellátások is ezt a célt szolgálják.

A technológiai és humánpolitikai fejlesztésekkel a hadsereg létszámát és feladatrendszerét tekintve Közép-Európa egyik legmodernebb hadserege lehet a Magyar Honvédség

– összegezte Szabó István.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában