örömhír

2019.12.02. 20:00

Ajándékkal indul az új egyházi év

Újjászentelték a borbányai római katolikus templomot advent első vasárnapján.

Fotó:

„A munkálatokat elvégeztük, szeretettel átnyújtjuk a templom kulcsát” – ezekkel a szavakkal adta át a kivitelező Palánki Ferenc debrecen–nyíregyházi megyés püspöknek a felújított római katolikus templomot Borbányán.

A püspök átnyújtotta a kulcsokat Pankotai Ferenc plébánosnak, majd azt mondta: használják testi-lelki egészséggel, szent örömmel a közösség javára megújított Szent László-templomot.

A hívek vasárnap délelőtt Borbányán, a Pásztor utcában, a templom bejáratánál gyülekeztek és

várták a kettős ünnepet, hiszen az idei karácsonyra egy megszépült templomban várakozhatnak.

„A mi közösségünk – ami a keresztvíz által született újjá, és Krisztus áldozatából nyert tápláló erőt – lelki templommá növekedjék, és összegyűlve az oltár körül gyarapodjék az égi szeretetben” – hívta be a püspök az összegyűlteket a templomba.

A készülődés első napján

– Advent az új egyházi évünk kezdete, mondhatjuk ezen az első napon, hogy ez az év is jól kezdődik, hiszen templomot szentelünk. Milyen csodálatos templomot szentelni, és milyen csodálatos dolog templomba járni!

Milyen csodálatos egy közösséghez tartozni, Isten népéhez tartozni és Isten üzenetét befogadni a szívünkbe, szeretetét továbbadni – hangsúlyozta Palánki Ferenc, utalva arra, hogy a jó cselekedetekkel nincs idő várni, hiszen ebben az időszakban csakis tiszta szívvel készülhetünk a megváltó érkezésére.

Mert az advent arról szól, hogy mindig készek legyünk a jóra – emelte ki beszédében a főpásztor. A szertartás elején a templombelsőt szentelte meg Palánki Ferenc, majd az oltárt.

A zöldövezeti városrészben található templomot és a mellette lévő plébániaépületet 1983-ban Csépányi Ferenc, Nyíregyháza akkori plébánosa építtette Szent László tiszteletére, 1994–95-ben kolostorrá alakították át a kamilliánus rend magyarországi közössége részére.

Néhány évvel később a szerzetesek átköltöztek a nyíregyházi Szent Kamill Rehabilitációs Központba, így az épület lelkigyakorlatos házként működött. A templomot Váradi József plébános 1997-ben kívülről, majd 1999-ben belülről is felújíttatta.

Modern kivitelben

2019-ben Pankotai József plébános irányítása alatt modern stílusban, teljes arculatában újulhatott meg az épület az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának, valamint a hívek adományának köszönhetően.

A külső és belső átalakítás során kicserélték a nyílászárókat, a tetőszerkezet, korszerűsítették a fűtést, új burkolatot kapott a belső tér. A szentély teljes berendezését, az oltárt, felolvasóállványt, tabernákulumot, oltárképet, valamint a keresztúti stációk képeit kicserélték, ez utóbbi Mihálka György festőművész munkáját dicséri.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában