Átadták az utat

2019.12.14. 14:16

Félmilliárdos karácsonyi ajándék

Évtizedekig váratott magára az érpataki bekötőút helyreállítása.

Fotó:

Egészen pontosan 493 millió forintos karácsonyi ajándékot kapott az idén Érpatak, ahol szombaton adták át a község felújított bekötőútját.

– Ez az út soha nem nézett ki úgy, mint ma, hiszen harminc évvel ezelőtt, amikor legutóbb helyreállították, egyszerűen végiglocsolták bitumennel és teleszórták kaviccsal. Persze, sokan bosszankodtak a kőfelverődés miatt, de előbb-utóbb kikátyúsodott az út... – emlékeztette az ünnepség vendégeit dr. Simon Miklós. Az országgyűlési képviselő hozzátette: az új érpataki önkormányzatnak volt mit helyretennie, a településvezetés egyik vállalása az volt, hogy felújítja a 49 121-es számú bekötőutat. Szabolcs-Szatmár-Beregben ez az első út, ami a Magyar Falu Programban korszerűsödött.

 

– Természetesen nem mindegyik fejlesztés akkora volumenű, mint az érpataki, az ötvenhét nyertes megyei pályázatban hasonló nagyságrendű még az ömbölyi: a határátkelőhöz vezető út, amit szintén szombaton adtak át, 483 millió forintból újult meg.

Dr. Polgári András, a megyei kormányhivatal főigazgatója beszédében rámutatott, hogy óriási siker egy település életében, ha annak lakói biztonságos, jó minőségű úton közlekedhetnek – jó példa erre Újfehértó is, ahol szintén nemrégiben állították helyre a főutat. Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta: a magyar falvakban rengeteg lehetőség rejlik, ezért támogatni kell azokat. Az infrastrukturális fejlesztések elengedhetetlenek ahhoz, hogy a kistelepülések megtartó ereje növekedjen, ami biztosítja a magyarság megmaradását is.

– Egy településen, ahol jó élni, oda adni kell. A közúthálózat szolgáltatási színvonala alapvetően befolyásolja a helyiek életminőségét. Az utak megfelelő műszaki állapota elengedhetetlen, a kormány kiemelt feladatának tartja az úthálózat folyamatos bővítése mellett a meglévő infrastruktúra állapotának javítását is – ismertette dr. Mosóczi László. A közlekedéspolitikáért felelős államtitkár kifejtette: 2010-től napjainkig több mint 6000 kilométer utat újítottak fel 755 milliárd forintból. A kormány a komplex útfelújítási, a Terület- és Településfejlesztési Operatív, valamint a Magyar Falu Programmal párhuzamosan támogatja a hazai közútfejlesztést, utóbbi részeként az idén kezdődtek el a kivitelezési munkálatok a vidéki be- és összekötő utak korszerűsítésére szánt forrásokból. Ennek köszönhetően eddig közel nyolcvan helyszínen 26 milliárd forintból több mint 220 kilométernyi útszakasz újult meg, többek között Érpatakon és Ömbölyön.

– A következő két évben – hazai és uniós forrásból – összesen 1250 kilométernyi út felújítását tervezi a kormány – ismertette dr. Mosóczi László.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában