Nyíregyháza

2019.12.06. 07:00

Legendát „varázsoltak” a terepjárósok

A Legend Rally amatőr terepjáró futamsorozat zárásának Nyíregyháza és környéke adott otthont, Farkas Bertalan váratlanul toppant be.

A terepjárósok nyíregyházi csúcstalálkozóján, amikor éppen megpihent, kikapcsolódott a mezőny, kvízkérdés hangzott el az űrhajózásról. Még mielőtt kiderült volna a helyes válasz, felvetődött, hogy a leghitelesebb ember maga Farkas Bertalan lenne, aki elmondhatná az igazságot. És ebben a pillanatban kinyílt az ajtó, melynek küszöbét Magyarország első és máig egyetlen űrhajósa lépte át. A döbbenet és a fokozódó jókedv uralta a több mint kétszáz fős terem hangulatát. Ez is emlékezetessé tette a Legend Rally amatőr terepjáró futamsorozat idei zárását, melynek Nyíregyháza és környéke adott otthont.

Szubjektív

A 70 esztendős Farkas Bertalan 1980 óta tölti be azt az űrt, melyet előzőleg a magyar asztronauta hiánya jelentett. A Szojuz–36 fedélzetén Valerij Kubaszovval nyolc napon keresztül teljesítette a történelmi küldetését. A gyulaházi születésű űrhajós olyat élt át, amit egyetlen honfitársa sem: a hazáját láthatta a kozmoszból. Farkaséhségét magyaros ételkonzervekkel csillapította. A minap a sevillai Space19+ miniszteri konferencián elhangzott, hogy Magyarország 2024-ben űrhajóst kíván küldeni az űrbe. Farkas Bertalan űri emberként 1980. május 26-án a tévémaci mellett olvasta fel az esti mesét. Most még meseszerű, hogy öt év múlva egy egyelőre ismeretlen személy is szkafanderbe bújhat, és a saját bőrén megtapasztalhatja a súlytalanságot. Addig is cipelhetjük az ígéret kozmikus terhét.

Ladányi Tóth Lajos

– Farkas Bertalan egy különleges ember. Olyan személyiség, akit nagy tisztelet övez. A Legend Rally tábora egy elegáns mezőny, melynek tagjai teljes csendben hallgatták a Szojuz–36 Föld körüli pályára állásáról szóló fantasztikus beszámolót – idézte fel a nem mindennapi jelenetsort Klinovics János futamigazgató.

A Kossuth térről rajtoltak el a terepjárók. Közutakon és földutakon is haladtak a járművek Nyíregyháza, Mátészalka és Nyírbátor környékén a két nap során. A Legend Rally specialitása, hogy alapvetően nem a száguldásról szól, inkább a navigációról, a tájékozódási képességről és a helyzetfelismerésről. Minden futamnak van központi tematikája, most a híres emberekre fókuszáltak. A versenyzők a környékbeli látványosságokat keresték fel, és ott feladatokat oldottak meg, miközben 150–200 GPS-ponton is kérdések várták őket korunk történelmének közismert embereiről, legendáiról.

– Mielőtt eldőlt volna, hogy Szabolcs-Szatmár-Beregben is rendezünk futamot, pár napot eltöltöttem a környéken. Jöttem-mentem, autóztam a segítőmmel, Szaszala Tamással, aki egy picit elhúzta a függönyt és kitárta az ablakot előttem. Nagy meglepetésemre különleges vendégszeretet áradt felénk minden pillanatban. Bárhova bekopogtunk, mindenhol zökkenőmentesen sikerült beszereznünk a futam elindításához szükséges hozzájárulásokat.

Kiértékelték az itinereket

– A rajt előtt célszerű volt megtervezni, hogy milyen útvonalon tudja az adott csapat a legtöbb pontot összegyűjteni úgy, hogy szintidőn belül maradjon. Az úgynevezett időkorlátos helyszíneken általában magasabb pontszámot lehetett összegyűjteni. Mindenki a tempójának, a kedvének és a tervezett útvonalának megfelelően válogathatta a megoldani kívánt feladatokat. A célban mindenkitől elkértük az itinereket, a GPS-készülékeket, és kiértékeltük őket.

– Az évadzáró futamot az SD Team nyerte meg, a második helyezett a nyíregyházi H1 Team lett, míg a dobogó harmadik fokára a Feketegyöngy Teamnek sikerült felállnia. A navigációs feladatok most még nagyobb szerepet kaptak, mint eddig. Volt olyan csapat, amelyik a start előtt egy komoly elektromos hiba miatt meglátogatta a TÜF Szerviz ügyeletes bázisát. Azt hitték, hogy aznap már nem állhatnak rajthoz, de 30 perc alatt orvosolták a gondot, és még időben el tudtak indulni. Annyira meghökkentek a gyors javításon, hogy alig bírták felvenni a futam fonalát.

A Legend Rally szabolcs-szatmár-beregi futamának utóélete még mindig tart. – Elképesztő, hogy a közösségi oldalunk szinte „felrobbant”, és csak ömlenek a pozitív visszajelzések. A hatóságok egy részével már sikerült beszélnünk a futam utókövetéséről, és csak pozitívan tudok nyilatkozni. A vadásztársaságok, az erdészet munkatársai, az egyes polgármesteri hivatalok, a vajai kastély üzemeltetői mindannyian segítették a munkánkat. A nyíregyházi városvezetés hozzáállása előrevetíti a hosszú távú együttműködést. Bízunk benne, hogy visszatérhetünk még Nyíregyházára, hiszen sok potenciált látunk a megyében.

LTL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában