sakk matt

2019.12.02. 17:30

Új szintre emeli a sakkot a feltaláló

Nyíregyházáról indulhat világhódító útjára a Kínában gyártott, háromdimenziós sakk.

Fotó: Dodó Ferenc

Dr. Bálint Zoltán könnyen alkalmazkodik, hamar feltalálja magát. Így élt éveket életvitelszerűen Zimbabwéban, Pápua Új-Guineában, Szomáliában és Kenyában. Most viszont ő talált fel valamit, ami viharos gyorsasággal bejárhatja a világot.

A térbeli sakk a saját gyermeke, és bár most még kevesen tudnak róla, futótűzként terjed a híre. A Magyar Szabadalmi Hivatal már elfogadta a találmányát, a világon az első, könnyen játszható, valóban háromdimenziós sakkot. Ezt is, miként a hagyományos változatot, lépésről lépésre kell elsajátítani.

Fejleszti a térlátást

– A szabályai a tradicionális szabályokon alapulnak, de ebben az új játékban kibontakozik a tér, és a partit három dimenzióban játsszák. A térbeli mozgást az teszi lehetővé, hogy a játékban lévő, modern stílusú bábukat a kívánt szintre, szinttartókra helyezzük, míg a térbeli sakk többi mezőjét fejben kell elképzelni.

– Fantasztikusan fejleszti a térlátást – jegyezte meg dr. Bálint Zoltán nyíregyházi feltaláló, aki összefoglalta az újítás lényegét:

A sakkóra a játék része

– A játék folyamata hasonlít a kétdimenziós sakkjátékhoz. Hasonló a tábla mérete, és a bábuk is megegyeznek, azonban a lépések a harmadik dimenzióra is ki vannak terjesztve úgy, hogy a bábuk nemcsak síkbeli egyenesek, hanem térbeli egyenesek és átlók mentén is mozognak.

Térbeli egyenesek és átlók alatt azokat a törés nélküli vonalakat értem, amelyek egymezőnyi távolság alatt maximum egy szintet emelkednek vagy süllyednek. Törés nélküli vonalak alatt pedig azokat az egyeneseket értem, melyek a lépések kezdő- és végpontjait úgy kötik össze, hogy nincs közben irányváltás.

Dr. Bálint Zoltán | Fotó: Dodó Ferenc

Függőleges irányban a bábuk nem léphetnek, nem üthetnek, egy mező fölött csak egy bábu tartózkodhat. A bábuk az útjukban álló másik bábut nem ugorhatják át a huszár kivételével, de az alatta és felette lévő szinteken lévő bábuk alatt és felett áthaladhatnak.

– A háromszintes térbeli sakkban a kezdéskor minden bábu a második szinten helyezkedik el. Az első szint a sakktábla, a második és a harmadik szintekre pedig a szinttartók használatával lehet eljutni. Szinttartók csak a játéktérben lévő bábuk alatt vannak, az üres mezőknél a háromdimenziós játékteret fejben kell elképzelni.

– A lépéseket a terbelisakk.hu honlapon részleteztem, és olvasható a sakk-készletben található leírásban is. Azért megpróbálom most is összefoglalni, hogy milyen szabályok vonatkoznak a bábukra: – A gyalog egyet léphet előre akár saját szintjén, akár a szomszédos szintekre, átlósan üthet egy mezőre kiterjedően akár síkbeli, akár térbeli átló mentén; kezdőlépésben két mezőt is haladhat törés nélkül – hátra, oldalra nem léphet, a sakktábla utolsó sorába eljutó gyalog lecserélhető más bábura a lépés helyén.

A bástya akár saját szintjén, akár térbeli egyenes mentén előre, hátra és oldalra lép vagy üt, törés nélkül. A huszár vízszintes vagy térbeli síkban „L” alakban lép és üt, miközben bábukat át is ugorhat, de függőleges szakasz nem lehet az „L” alak része, háromszintes sakk esetén a vízszintes „L” alak végpontjának megfelelő mindhárom szintre léphet és üthet.

A futó síkbeli és térbeli átlók mentén egyenesen, bármelyik irányban, törés nélkül lép és üt. A vezér minden irányban, törés nélkül lép és üt, mind síkban, mind térben. A király minden irányban egy mezőre kiterjedően lép és üt. A hagyományos sakkhoz képest itt több a döntetlen, mert három dimenzióban nagyobb a király „kiugrási” lehetősége mattveszélyes helyzetekben.

A térbeli sakkot nem a végtelenségig játsszák, ugyanis a sakkóra a játék része.

– A lépésekre szánt időben a játékosok előzetesen megegyeznek, a maradványidők összege felhasználható a további lépésekben, az idő lejárta előtt 15 másodperccel az óra jelzést ad, majd az idő lejártával a lépés joga átszáll a másik játékosra. A digitális sakkóra egyébként az androidos mobiltelefonokra letölthető a Google Play Áruházból Space Chess Clock néven.

Miért éppen a mintegy 2500 éves múltú sakkhoz nyúlt Bálint Zoltán, mi ihlette az újítást?

Pozitív a fogadtatása

– Diákkoromban a korosztályos megyei bajnokságban játszottam, aztán hosszú szünet következett. Néhány éve jutott eszembe, hogy megérett a sakk egy háromdimenziós változtatásra. Olyan alkotás született, amit szeretnék elfogadtatni és megkedveltetni mindazokkal, akik emocionálisan is kötődnek ehhez a sporthoz.

Végigjártam a szükséges procedúrát, és Kínában gyártattam le az első táblákat, amihez tíznyelvű tájékoztató jár. Eddig pozitív a fogadtatása a sakkozók részéről, többek között

Polgár Juditnak is bemutattam a találmányomat.

Kritikai észrevétellel nem illetett senki. A családtagjaimmal szoktam játszani, nagy áldás, hogy mindannyian Nyíregyházán, a közelünkben élnek.

– Elvileg nyugdíjas vagyok, gyakorlatilag egy magáncégnél vízügyes tervezésekkel foglalkozok. Mindkét gyermekünk ott dolgozik, sőt a fiammal egy szobában tevékenykedünk. A korunknál fogva már nem akarunk külföldre menni évekre, jól érezzük magunkat Nyíregyházán. Azt remélem, hogy a térbeli sakk bejárja a világot.

Ladányi Tóth Lajos


 

Kenyai árvák ebédjét biztosítják

Az nem pusztába kiáltott szó, hogy dr. Bálint Zoltán és Bálintné Kis Beáta életéről köteteket lehetne megtölteni, ugyanis ez így is van. Elég, ha A garamut hangja és az Újra Afrikában című, Beáta által írt, érdekfeszítő könyvekbe belelapozunk.

– Vízépítőmérnök vagyok, és a Lutheránus Világszövetség kiküldetésében töltöttünk el hat esztendőt Zimbabwéban (1985–1991), a kiutazáskor Anikó lányunk 1 éves volt, Márton fiunk pedig ott született. Hazatértünk, majd öt év után a Bajorországi Evangélikus Egyház jóvoltából Pápua Új-Guineába utazhattunk, ahol négy csodálatos évet éltünk át. Újabb öt magyarországi esztendő következett, aztán az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) révén nyolc évig tartózkodtunk Szomáliában és Kenyában. Az internetnek köszönhetően tartjuk a kapcsolatot sok régi ismerőssel. A legélőbb a kenyai kapcsolat, ugyanis az evangélikus egyházzal és sok önkéntessel Nairobiban 40 árva gyermek ebédjét biztosítjuk, és álljuk az iskoláztatásukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában