Varjúlapos Polgárőr Egyesület

2020.01.27. 11:58

Ahol nem csak a madár jár...

Nem bánják, hogy energiájuk és szabadidejük tekintélyes részét a településükön élőkre áldozzák.

Oklevéllel és ajándékokkal ismerték el a lelkiismeretes munkájukat

„Értéket védünk, közösséget építünk.” Így hangzik, s ennek fényében végzi önkéntes munkáját 20 éve (15 éve önálló egyesületként) a több mint 25 főt számláló Varjúlapos Polgárőr Egyesület, amelynek elnöke, Drabancz József és gazdasági vezetője, Dankóné Szóláth Zsuzsa így értékelte szombaton a Nyírtelek közigazgatási területén működő civil szervezet 2019-es közhasznú tevékenységét.

Tavaly a közbiztonság javítása és a bűnmegelőzés érdekében nagy hangsúlyt fektetett az egyesület a fokozott járőr- és figyelőszolgálatra, a településrészen élők biztonságérzetének növelésére, aminek – miként azt a város polgármestere, valamint a helyi körzeti megbízott is alátámasztotta – meg is lett az eredménye. A lakosok a nap 24 órájában bizalommal fordulnak az értük dolgozó polgárőrökhöz, akik jól tudják: a szolgálatuk – a rendőrökéhez hasonlóan – nem akkor kezdődik, amikor felöltik az egyenruhát, s nem ér véget, amikor leveszik a láthatósági mellényt. A tagság, melynek soraiban 12 hölgyet is találni, két ifjú polgárőrrel bővült, s nem kizárt, hogy újabb fiatalok követik majd a példájukat.

Fókuszban a közintézmények

Az évértékelőn elhangzott az is: a Varjúlapos Polgárőr Egyesület nem rendelkezik szolgálati gépjárművel, a polgárőrök a saját autójukat használják a rendszeres és szervezett járőrszolgálatok során, ám ezt cseppet sem bánják, ahogyan azt sem, hogy energiájuk és szabadidejük tekintélyes részét a gyermekeik, unokáik vagy éppen saját kikapcsolódásuk helyett a településükön élőkre áldozzák.

– Szinte napi kapcsolatban állunk a rendőrséggel, ha úgy tetszik, a hivatásos bűnüldözők segítő szemei, fülei vagyunk. Kiemelten figyelünk a varjúlaposi emlékhely gondozására és őrzésére, a helyi takarékszövetkezet, posta, élelmiszerboltok, orvosi rendelők, a gyógyszertár és – az évértékelő, zenés-táncos összejövetelnek otthont adó – Top Gun épületére – taglalta Dankóné Szóláth Zsuzsa.

Négy évszakos teendők

– Közel 14 ezer órát töltöttünk szolgálatban tavaly, több mint 400 órát a rendőrséggel, 230 órát pedig a társpolgárőr-egyesülettel közösen szolgáltunk. Díjazták a jelenlétünket és a közreműködésünket halottak napja környékén, a temetőnél, de dicsérettel illették a környezetvédelmi (szemétszedési) akcióinkat is az emberek. Nem kevés tagunk a Nyírfa Nyugdíjas Egyesület kulturális csoportjainak is aktív tagja, sokoldalú, aktív, összetartó csapat vagyunk. A polgárőreink örömmel vállalták, hogy télen segítenek az időseknek a hólapátolásban, a tüzelő bekészítésében, nyáron a fűnyírásban, nem beszélve a „négy évszakos” teendőkről. Mindez és a jól szervezett, nyilvános szereplések, rendezvények nagyban erősítik a polgárőrök társadalmi megbecsülését – összegzett Drabancz József elnök.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában