jégről mentési gyakorlat

2020.01.22. 09:30

Gyorsan, biztonságosan menteni a jeges vízből (fotók)

Minden hivatásos és önkéntes tűzoltónak tudnia kell, hogyan mentsenek a jégről.

Fotó: Mate Janos

Beszakadt egy ember alatt a jég, azonnal menteni kellett. Az akciófilmbe illő jelenet szerencsére csak egy szimulált vész­helyzet volt kedd délelőtt a Bujtosi-tavon.

Pontosan azért rendezték és játszották el, hogy ha valaki alatt valóban beszakad a jég, akkor a lehető leggyorsabban és legszakszerűbben tudják kimenteni a hivatásos és önkéntes tűzoltók.

– Szerencsére évek óta nem volt arra szükség, hogy ezt a tudásunkat éles helyzetben is kipróbáljuk, de mindenre fel kell készülnünk, a mentés minden mozzanatát készségszinten tudnia kell a hivatásos állomány valamennyi tagjának és az önkénteseknek is – mondta a háromnapos gyakorlatról Toldi András nyíregyházi tűzoltóparancsnok.

Kimentve a jeges tóból

Segélykiáltás hangja törte meg a csendet kedd délelőtt a Bujtosi városligetben. „Segítség! Mentsenek ki!” – kiabálja a fekete ruhás férfi, akinek csak a feje látszik ki a tó vizéből, két karja a jég szélén, kérlelőn, kérdőn néz a partra, ahol a tűzoltó egy hatalmas gumitömlőn térdelve elkezd csúszni a bajba jutott férfi felé.

Közben folyamatosan beszél a jeges vízben segítségre váró férfinak, akit egy határozott mozdulattal a tömlőre ránt, majd int a kezével, és a parton a társak határozott mozdulatokkal húzni kezdik a tömlőt, rajta a két embert.

Dugólétra, abroncs, board

Nem egy akciófilm egyik jelenetét forgatták a Bujtoson, mégis minden egyes mentésnél érezhető volt a feszültség. A nyíregyházi hivatásos, a nyíregyházi és nagykállói önkéntes tűzoltók a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjaival közösen gyakorolták – mint minden januárban –, hogyan kell szakszerűen, a leggyorsabban kimenteni azt, aki alatt beszakadt a jég.

– Két héttel ezelőtt kaptuk a riasztást, hogy itt, a tavon több embert láttak a jégen sétálni, s félnek, beszakad alattuk. Amikor kiértünk, egyetlen embert találtunk, aki ki tudott mászni a jeges vízből, de a túlzott alkoholfogyasztás miatt azt már nem tudta megmondani, hogy a társai hol vannak, így a fiúk még egy ideig kutattak utánuk, de kiderült, hazamentek – említi Toldi András alezredes, de a nyíregyházi tűzoltóparancsnok hozzá is teszi:

szerencsére évek óta nem volt szükség arra, hogy a jégről, jégből mentési gyakorlaton tanultakat élesben is használják.

A gyakorlatra pontosan azért van szükség, hogy a mozdulatokat készségszinten alkalmazzák éles helyzetben. Dugólétra, felfújt mezőgazdasági abroncs és ­board (mentőhordágy) segíti a mentést. Ebből a legstabilabb a parancsnok szerint a saját fejlesztésű abroncsuk, a létra is nagyon jó, de azt összeszerelni időigényesebb.

– Mindenre felkészültnek kell lennünk, minden perc számít – hangsúlyozza a parancsnok, s hogy ez jeges vízben hatványozottan igaz, azt jelzi az az 5 perc is, amíg az emberi szervezet a fokozott mértékű kihűlés előtt fizikailag bármire képes.

– A vízből kimentett személyt azonnal meg kell szabadítani a vizes ruhájától, száraz, meleg helyre kell vinni, lepedőkkel és pokróccal takarni – sorolja a mentés utáni legfontosabb teendőket az alezredes.

– Tiltott, és rosszul tudják az emberek, hogy ilyenkor alkoholt vagy forró italt kell itatni a sérülttel – hangsúlyozza –, a legfontosabb, hogy a test hőmérsékletét tudjuk minél hamarabb visszamelegíteni.

Tudás és felkészültség

Bartha István önkéntes tűzoltó, a Nyíregyházi Tűzoltó és Vízimentő Egyesület tagja a sikeres mentés után láthatóan elfáradt, amit meg is erősített lapunknak, hiszen nagyon komoly fizikai megterhelés a vízből kiemelni egy embert.

– Az adrenalin nem elég,

a sikeres mentéshez kell a magabiztos tudás, megfelelő szakfelszerelés és erőnlét

– említi, s kitér az önkéntes tűzoltók munkájának fontosságára is, hiszen jelentősen tudják segíteni a hivatásosokat.

– Erre a 4-5 centis jégre senki ne menjen rá – figyelmeztet Vincellér Tibor, a speciális mentők vezetője. 8 centinél már biztonságos a jég, de sportolásra még akkor sem alkalmas. Az pedig fentről láthatatlan, hogy a jég alatti bomló, gázosító folyamatok mennyire tették szivacsossá a jeget.

– Senki ne hősködjön, ne akarjon megmentő lenni, de ha mégis megteszi, akkor kúszva közelítse meg a vízben lévőt, s legyen egy kötél a derekára kötve, hogy könnyen ki lehessen húzni, ha ő is elmerül a vízben.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában