kapd meg a lábát!

2020.01.17. 07:22

Ha Napkor, akkor böllérverseny

Nosztalgikus helyszínen, a Kígyós Szabad­időparkban rendezik meg a hagyományápoló programot.

Fotó: Moricz Csaba

Már nem kell sokat aludni ahhoz, hogy visításra ébredjenek Napkoron. A mintegy 3900 lakosú község önkormányzata ezúttal január 18-án, szombaton rendezi meg a tradicionális, disznótoros rendezvényét.

Együtt nosztalgiáznak

– A Száncsengés és Böllérverseny elnevezésű program indításakor, 2002-ben pusztán annyi volt a cél, hogy a baráti társaságok, a helybeliek, a vendégek, az érdeklődők jól érezzék magukat.

Aztán eltelt tizenhét esztendő, és még ma is van igény minderre. Ezúttal visszatértünk az eredeti elképzeléshez,

visszaidézzük a falusi disznóvágások hangulatát

és az önkormányzati intézmények, a testvértelepülések, a cégek, a baráti társaságok, valamint a civil szervezetek részvételével elevenítjük fel a régi hangulatot – újságolta dr. Spinyhért Zsolt, Napkor polgármestere, aki elődjét, Gáva Jánost, a böllérverseny megálmodóját kérte fel a fővédnöki teendők ellátására.

A szervezők a nosztalgiázás helyszínének a Kígyós Szabad­időparkot választották, ami 2005-ben és 2019-ben már otthont adott a rendezvénynek. Ez a Kállói út mellett, az Aranyalma Étteremmel szemközt található.

Szakmai zsűri dönt

– Minden évben érkeznek testvértelepülések csapatai is a határon túlról, ezúttal az erdődiek és a szatmárhegyiek keresnek fel bennünket. A versenyzők a népi hagyományoknak megfelelően készítik el a disznótor finomságait, a hurkát, kolbászt és a toroskáposztát.

A böllérek munkáját szakértő zsűri bírálja. Díjakat több kategóriában is adnak, például méltatják a legfinomabb hurkát, fogópálinkát, kolbászt és a forralt bort, de természetesen kihirdetik, hogy kit tartanak a legjobb böllérnek – tette hozzá dr. Spinyhért Zsolt, és megjegyezte, hogy

valamennyi napkori lakost megvendégelnek egy tányér toroskáposztára és egy pohár forralt borra vagy teára.

Szombaton egyébként reggel hétkor kezdődik a disznóvágás, míg a műsorfolyam délután egykor indul el. Előbb az Igrice Néptáncegyüttes és Mákvirágok Néptáncegyüttes lép fel, kettőtől a Silvatica zenekar következik, fél háromtól Roberto mulattat.

Jó tudni, hogy a belépés díjtalan!

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában