Egészség, szeretet, odafigyelés

2020.01.04. 14:00

Határozott tervekkel vágtak neki az új évnek

Arra voltunk kíváncsiak, ki mit vár az előttünk álló esztendőtől.

A Nyíregyházi Egyetem számos újdonsággal várja a leendő hallgatókat

Forrás: KM-archív / Pusztai Sándor

Átléptük az új esztendő küszöbét, a legtöbben reményekkel telve, bizakodva ­tekintenek az előttünk álló év elé. – Az ilyen dátumoknak lehet mágikus erejük. Lehet fogódzkodni bennük. Újra és újra megpróbálni a ­lehetőt és a lehetetlent. És ez jó – véli Nagy Zsuka költő, akit in­tézményvezetők és művészek társaságában arról kérdeztünk, mit várnak 2020-tól. A kórházigazgató és az egyetem rektora többek között a fejlesztéseik meg­valósulását várja, a megbízott megyei főügyész az eddi­giekhez hasonló eredményeket kíván az évre, a múzeumigazgató pedig a leendő kiállításaikról mesélt lapunknak.

Mit kívánhat egy kórházigazgató 2020-ra? – Azt kívánom, hogy a tervezett fejlesztéseink – az új tüdőgondozó megépítése, a laboratórium felújítása, a szerverpark és a laborautomaták lecserélése – megvalósulhassanak – mondja Hegyi Henrik D., a Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója. – Hosszú évek óta pozitív eredményű a gazdálkodásunk – legyen ez így ebben az évben is! Maradjon meg az az elkötelezettség, amely munkatársainkat jellemzi. A tervezett, egészségügyet érintő intézkedések hozzák el a kiegyensúlyozott jogszabályi kereteket, a gazdaságos működést lehetővé tévő finanszírozási változásokat. Az alapellátásban dolgozó kollégák kedvüket és kitartásukat el nem veszítve gyógyítsák a hozzájuk forduló betegeket, a mentős bajtársaink továbbra is ilyen ütemben kapjanak új eszközöket, mentőautókat. És végül minden magyar embernek egészségben teljes új évet kívánok – tette hozzá.

Hegyi Henrik

Időben, pontosan

– Az ügyészség életében 2020 a dolgos hétköznapokat és a komoly, felelősségteljes munkát jelenti – mondja dr. Martossy György megbízott megyei főügyész. – Bár még nem állnak rendelkezésre pontos adatok, úgy gondolom, az előző évben sikerült teljesítenünk a kitűzött célokat, a gyorsan és jelentősen változó jogszabályi környezetben is időszerű volt az ügyészség munkája. Azt várom, hogy az idén is hasonló teljesítményt tudunk felmutatni. Továbbra is nagy figyelmet fordítunk a kollégák szakmai képzésére, mely egyik záloga a szakszerű és törvényes munkának. Az elektronikus ügyintézés újabb szintre lép 2020-ban, így XXI. századi, modern, európai színvonalú informatikai háttér alakulhat ki. Bízom abban, hogy a nyilvánosság számára is érzékelhetők az ügyészség erőfeszítései a bűnüldözés elleni munkában.

dr. Martossy György

Vidám közösség

A Kata Tánctanoda alapítója, Szabó Kata táncoktató néhány éve álmodta meg azt a táncos mozgásformát az 50–70 éves korosztály számára, ami a testet-lelket és az agyat is edzésben tartja. – Bízom benne, hogy az idén még többen felfedezik a közös tánc gyógyító, immunrendszert is erősítő erejét, legyen szó csacsacsáról, mambóról, tangóról, rock and rollról vagy tvisztről. Táncos csapatunk a közös élmények, fellépések hatására életvidám, egymást tisztelő közösséggé kovácsolódott – mesélte a táncoktató.

Több tolerancia

– Testi-lelki egészséget és a sok-sok feladathoz kitartást kívánok minden kollégámnak és magamnak is az új évben, az embereknek pedig több toleranciát és elfogadást – mondta Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora, aki szeretné, hogy az idén az intézmény minden fontos projektje elinduljon és sikeres legyen.

Vassné dr. Figula Erika

– Két újdonságban bízunk, hogy hallgatókat vonz majd. Az angol nyelvű képzéseinket külföldi hallgatókra szabtuk, de elindul a magyar mint idegen nyelvi képzés is, így külföldiek tanulhatnak nálunk magyar nyelvet. Megkaptuk a lehetőséget arra, hogy bizonyos szakokon középiskolai tanárokat képezzünk, ez reményeink szerint növelni fogja az egyetem iránt érdeklődők számát, beleértve azokat a tanári diplomával rendelkező pedagógusokat is, akik itt rövid ciklusú képzéseken válhatnak középiskolai tanárrá – mondta a rektor, és hozzátette: a felsőoktatásban dolgozók vágya, hogy az idén rendezzék a béreket, mert hatalmas lemaradásban vannak a felsőoktatásban oktatók, dolgozók.

Új regény, új verseskötet, új kiállítások

Mit tervez az író, a költő és a múzeumigazgató 2020-ra?

– Tartalmas és sikeres évet zártam, bízom benne, hogy az előttem álló esztendő sem lesz szűkösebb – összegez és tekint előre John Cure (Győrffy-Kiss József) regény­író.

John Cure

– Tavaly tavasszal megjelent A gonosz új arca második kiadása, ősszel pedig a boltokba került hatodik, legújabb regényem A lány, akit élve ástak el címmel. Nagyon jól fogadták az olvasók, hetekig vezette a Bookline thriller kategóriájának sikerlistáját, megelőzve a világhírű amerikai sikerszerzők legújabb könyveit is. A terv az, hogy tavasszal folytatom a könyvtári „turnémat”, amely során megyeszerte tartok előadásokat – tavaly ősszel harminckét településre jutottam el, az előadásokon közel hatszáz diák és felnőtt vett részt. Ebben az évben is új regénnyel készülök. Az biztos, hogy újra visszatérek Edgar’s Hillbe és a Hontalan lelkek világába. Ez volt az első regényem, amit húsz éve írtam, és tizenhárom éve jelent meg először. Mind a mai napig ez a legkeresettebb és legnagyobb példányszámban eladott könyvem. Három éve született egy folytatása a történetnek, itt az ideje, hogy lezárjam a trilógiát, s ezzel az írói pályám egy szakaszát is.

Létra ég és föld között

– Jó érzés, hogy mindig van új év a nap alatt, hogy az ember úgy érezheti, jóvá tudja tenni, amit szeretne – véli Nagy Zsuka költő. – Az elmúlt esztendő kifosztotta lelki és testi tartalékaimat, ezeket szeretném régen vágyott forrásoknál, csermelyeknél újratölteni. Írás nélkül pedig se óév, se új év nincsen, úgyhogy írom, ami tudok, hátha megérint valakit. Valószínű, hogy ebben az évben jön majd a tavalyra tervezett, Delej című kötet, és egy alternatív klubnak is készül egy lírai kitárulkozás. Kívánom az új esztendőre, hogy többet lássák az unokáikat a nagyszülők, értsék jobban egymást az egyszínűek azokkal, akiknek a sokszínűség az életük. Szeretném, ha a bőség kosarához közelebb lévők szelídebbek lennének, és azt, hogy a dolgozó kisembereknek jusson több megbecsülés, több érdemi jó.

Nagy Zsuka

– Azt kívánom mint komoly klímaszorongó, hogy sokkal kevesebb műanyag legyen, és több zöld, azt szeretném, ha fákat ültetnénk, ha a belső énünk elbírná és megértené a mindig változót. Jó lenne, ha mindenki szeretné az életet, az életét és a másokét. És ha egyre több mindenki használná a benne lévő Weöres Sándor-i létrát ég és föld között, és értené Fodor Ákos sorait, miszerint mindenkinek van igaza. Most láttam A két pápa című filmet, ezzel az idézettel szeretnék zárni: „Az igazság szeretet nélkül elviselhetetlen.” Én még talán azt tenném hozzá, hogy szeretet nélkül minden elviselhetetlen.

Folytatódnak a sorozatok

– Az új évre vonatkozó terveim között a várható kiállításaink a legkedvesebbek – mondja dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója. – Március végén Kassáról gótikus szobrok érkeznek, melyek húsvétig lesznek láthatók. És ez csak a kezdet, hiszen 3 nagy kiállítással is meglepjük a nyíregyháziakat. Áprilisban Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrai érkeznek hozzánk, majd Törékeny vágyak címmel egy gazdag kerámiakiállítást hozunk el az Óbudai Múzeumból. Mivel 2020 Trianonhoz kapcsolódó centenáriumi év, a múzeumok éjszakáján bemutatjuk, hogyan hatott a békediktátum a megyénkre.

– Ekkorra az ígéret szerint megnyithatjuk a Kállay-házat, a múzeumunk földszintjén pedig átalakítás kezdődik. Nagy kiállítótereket nyitunk, az egyikben szeretném megvalósítani nagy álmomat: bemutatni az ország legnagyobb honfoglalás kori állandó gyűjteményét. Az év nagy durranásaként bemutatjuk Rippl-Rónai József 80 festményét, folytatva a festőóriások sorozatát. Konferenciákat is szervezünk, továbbfejlesztjük a 60 éves évkönyvünket, a kiadványaink digitálisan is hozzáférhetők lesznek a honlapunkon. És mivel remek csapatot igazgatok, továbbra is nagy gondot fordítok a csapatépítésre.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában