Mátyás-napi hiedelmek

2020.02.26. 14:39

A névadó királyra emlékeztek Tiszateleken

Az idén is megkoszorúzták a magyar uralkodó emléktábláját a tiszateleki iskolában.

A koszorúzási ünnepség egyik pillanata

Fotó: Tiszateleki Hunyadi Mátyás Általános Iskola

Általában február 24-én van Szent Mátyás napja, azonban amikor szökőév köszönt ránk, akkor kicsit megkavarodnak a napok, mert erre a napra betolakodott a szökőnap, így a Mátyások ilyenkor február 25-én ünnepelhetik a névnapjukat.

Síposztás a madaraknak

Ez a kis csúszás azonban nem zavarta meg a Tiszateleki Hunyadi Mátyás Általános Iskola több évtizedes hagyományát, s hétfőn megemlékeztek név­adójukról, Mátyás királyról. Mátyás király is a szentről kapta nevét, mert Mátyás napjára virradóan (február 23-án este) született.

Egyébként ehhez a naphoz több népi hiedelem és szokás fűződik. Az elkövetkező napok és hetek időjárására lehet következtetni abból, hogy Mátyás napján fagypont alatt van a hőmérséklet, vagy felette.

A népi bölcsesség úgy fogalmaz, hogy „ha Mátyás jeget talál, töri, ha nem talál, csinál”.

A néphagyomány szerint Mátyás apostol ezen a napon osztja ki a sípokat a madaraknak, hogy újra énekeljenek. A Mátyás-napi időjárásból lehet jósolni az éves termésre, tojásszaporulatra. A hideg idő jó termést jelent, a szeles pedig kevés tojást. Ha Mátyáskor esik, akkor a jég elveri majd a termést, a szőlő savanyú lesz. A Mátyás napján fogott hal az egész évi szerencsés halászat előjele.

Műsor az iskolarádióból

No, de térjünk vissza a Tiszateleki Hunyadi Mátyás Általános Iskolához, ahol a hagyományokhoz híven hétfőn ünnepség keretében megemlékeztek a névadóról.

Az iskolarádión keresztül műsort hallhattak a tanulók Mátyás király életéről, nevezetes tetteiről, jelentőségéről, közben odakint az udvaron Mátyás király emléktáblájánál koszorút helyeztek el a tantestület és a diákönkormányzat vezetői, képviselői. Az oktatási intézmény ünnepi rendezvényén részt vettek a községi önkormányzat vezetői is.

A tanítási hét utolsó napján, február 28-án szintén mozgalmas nap vár a fiatalokra, ugyanis akkor rendezik meg az iskola tornatermében 13 órától mind a nyolc évfolyam számára a farsangi mulatságot. Ebben az évben a 3., az 5. és a 7. osztály adja a műsort, valamint fellépnek az énekkarosok is. A diákok oly nagyon várt karneváli mulatságát jelmezfelvonulás, tombolasorsolás és diszkó színesíti.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában