Játékos vetélkedő

2020.02.19. 11:25

Eljárt az idő a bélyeggyűjtés felett

Ha kellő ideig kitart a diákok heti vagy havi zsebpénze, az már pénzügyi tudatosságra vall.

Akcióban a Farmerek: az első feladat kirakós játék volt

Fotó: Sipeki Péter

– Az én korosztályom fiatal korában még bélyegeket gyűjtött, úgy fialtatta a zsebpénzét. Aztán ezeket beváltottuk, „forintosítottuk”, ennyiben ki is merült a pénzügyi tudatosságunk… – mesélte a Magyar Államkincstár (MÁK) megyeházán megrendezett Játék-Kincstár vetélkedőjének keddi megnyitóján Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, majd rámutatott: manapság jóval több ismeretanyag és lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy minél bölcsebben kezeljük a megtakarításainkat, ebben sokat segít a MÁK pénzügyi ismereteket játékos formában fejlesztő, országos középiskolai vetélkedősorozata is.

 

– A pénz nem végcél, aminek alá kell rendelnünk az életünket, csupán egy eszköz, amivel jól gazdálkodva megvalósíthatjuk elképzeléseinket. Az államkincstár rendezvénysorozata támogatandó, hiszen társadalmi felelősségvállalásról tanúskodik, pénzügyi tudatosságra tanítja a fiatalokat – hangsúlyozta Seszták Oszkár.

Az egyik legjobb befektetés

Dr. Borbély László András, a MÁK pénzforgalmi elnökhelyettese elmondta: a Játék-Kincstár mobiltelefonos alkalmazás és az élő verseny célja kettős: egyrészt (és elsősorban) a fiatalok pénzügyi ismereteinek bővítése, másrészt a kincstár pénzügyi szolgáltatásainak megismertetése, népszerűsítése.

– Hogy pontosan mit értünk pénzügyi tudatosság alatt, azt sokan, sokféleképpen magyarázzák, a lényeg, hogy okosan költekezzünk, tudjuk beosztani, amink van. A diákok olvasatában ez például azt jelenti, hogy a zsebpénzük lehetőleg tartson ki, ha hetente kapják, a hét végéig, ha havonta, akkor hó végéig. Meggyőződésem, hogy az oktatási intézmények mellett a pénzügyekkel foglalkozó szervezeteknek is „kötelessége” elősegíteni a pénzügyi tájékozottságot. A MÁK számos szolgáltatása mellett kiemelten az állampapírokat népszerűsíti, mert most ez az egyik legbölcsebb befektetés. A fiatal versenyzőknek tehát, akik játszva tanulhatnak mindezekről, azt tanácsoljuk: a megtakarításaikból már ne bélyeget, inkább állampapírt vegyenek… – jegyezte meg nevetve dr. Borbély László András.

Győzött a Csillámpóni

Kovács Lajosné, az államkincstár megyei igazgatója ismertette: a keddi, megyei döntőt egy online tudáspróba előzte meg, megyénk 5 iskolájából 12 csapat teljesítette a küldetésjátékot. Közülük az 5 legjobb eredményt elért csapat jutott be a 2. fordulós, élő vetélkedőbe: Nyíregyházáról a Vasvári, a Kölcsey és a Szent Miklós iskolák, Mátészalkáról pedig a Baross és a gépészeti szakgimnázium lelkes fiataljai. Puzzle, igaz-hamis játékok és kétféle Activity (körülírás és mutogatás) várt ezután a csapatokra. A szellemi küzdelem győztese végül a szalkai SZC Gépészeti Szakgimnázium és Kollégium Csillámpóni csapata lett.

Otthon nem kamatozik

A Vasvári Pál-gimnáziumot képviselő Kincsem 10 csapat „szóvivője”, a 10. évfolyamos Horváth Renáta lapunk érdeklődésére elmondta: az 1. és a 2. forduló feladatait is nagyon élvezték, a felkészülés és a verseny csapatmunkára nevelte őt, Esztert, Petrát, Csengét és Alexet, ráadásul sok hasznos ismerettel gazdagodtak. – Már értem, miről beszélnek a hírműsorokban, amikor állampapírokról, kötvényekről, tőkéről, kamatokról esik szó, megtanultam, hogy alaposan tájékozódni kell, amikor befektetéseinkről döntünk, és érdemes elolvasni az apró betűs részeket is. A nagymamákat ezek után csak lebeszélni tudom arról, hogy otthon, a párnacihában tartsák a spórolt pénzüket, inkább fektessék be oda, ahol biztonságban tudhatják a megtakarításukat, és jól kamatozik! – mesélte Reni.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában