illegális szemétlerakó

2020.02.06. 11:30

Halmokban áll a hulladék a lőtéren

Autógumi, bontott alkatrészek, veszélyes hulladék. A borbányai lőtéren jártunk.

Fotó:

Néhány nappal ezelőtt egy, a környéken élő olvasónk jelezte, hogy hatalmas szemétkupacok „tarkítják” a borbányai Pásztor utcánál található lőteret.

A Borbányán élő Kis Norberttel jártuk be a területet, aki a városrészen lakókhoz hasonlóan, szívesen tölti itt családjával a szabadidejét. Sokan járnak ide kutyát sétáltatni, a gyerekekkel játszani vagy sportolni. Az utóbbi időben azonban a szabadtéri kikapcsolódást a területen látványosan megszaporodott szeméthalom zavarja meg.

– Jól látható, hogy valaki rendszeresen autóbontásból megmaradt alkatrészeket, vezetékeket és autógumikat hord ki ide nagy mennyiségben. Ezek veszélyes hulladéknak minősülnek, megsemmisítésük jelentős költséggel járna, így a tulajdonosa nem véletlenül választotta ezt a megoldást – összegezte Kis Norbert.

Nem ez az első eset, korábban is tapasztalt hasonlót,

olykor „egyszemélyes kommandóként” óvja a területet.

– Egyszer szemtanúja voltam, amikor nagy mennyiségű szemetet akartak itt elhelyezni, és csak sokadik felszólításra, a rendőrség említésére voltak hajlandóak távozni – emlékezett vissza Norbert.

A probléma nem egyedi

– Mindenképpen értesíteni kell a közterület-felügyeletet, és egy esetleges szemtanú, a köztéri kamerák segítségével vagy épp a szemétből informálódva megpróbálunk az érintett hatóságokkal az elkövető nyomára bukkanni – mondta el Bodrogi László, a nyíregyházi közterület-felügyelet vezetője arra a kérdésünkre, mi a teendő, ha hasonló esettel találjuk szemben magunkat.

Sajnos az esetek 80-90 százalékában nem kerül kézre a tettes, ilyenkor a földterület tulajdonosát kell megkeresni. A jogszabályt leegyszerűsítve ugyanis azé a szemét, akinek a földjén van. Amennyiben ez a városé, akkor az önkormányzat intézkedik a terület megtisztításáról.

Az, hogy az eset szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősül-e, függ a területtől, a szemét mennyiségétől és jellegétől.

Egy nyom, amin el lehet indulni

– Messziről is jól látszik, hogy néhány autógumin rajta van a rendszám. Ez már kiindulási alap lehet, ha megkeressük a rendszám tulajdonosát, elmondhatja, hol „depózott”.

Ha több rendszám is ehhez a gumishoz vezet, az már alapos gyanúra adhat okot

– kezdett rögtönzött nyomozásba Kis Norbert a terület bejárása közben.

A lőtéren sajnos rendszeresek az ehhez hasonló hulladék­elhelyezések, erről rengeteg kisebb halom árulkodik. Az illegális hulladéklerakás súlyos probléma, melynek visszaszorítása nem kis feladat. Nemcsak az ott lakók életét keseríti meg, de környezetünkben is hatalmas károkat okoz.

UL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában