szép kor

2020.02.10. 11:30

Kivirultak az „örökzöldek”

A „friss” nyugdíjasoknak is érdemes bekapcsolódni Nyíregyháza vérkeringésébe.

Fotó: Dósa György

„Farsang 2020” – hirdették a péntek délutáni, 3 az 1-ben ünnepség apropóját a színpad függönyére aggatott betűk a Városmajori Művelődési Házban, ahol – hagyományaikhoz híven – az Örökzöld Nyugdíjas Egyesület, a Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesülete és a Tirpák Népzenei Egyesület tagjai rendeztek kulturális műsorral színesített zenés-táncos mulatságot.

Szondy Barna, az „örökzöldek” elnöke a farsang történetét idézte fel a megjelenteknek: – A farsang hossza évről évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart.

A tavaszvárás pogány kori, igen változatos képet mutató ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom és a párkeresés, udvarlás időszaka. Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos idegen nép hatása érvényesült bennük – mesélte.

Gazdag a paletta

Jeszenszki András, a lakókörzet önkormányzati képviselője alkalomhoz illő versekkel alapozta meg a jó hangulatot, Mészáros Szilárd, a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója pedig elismerően szólt a Városmajori Művelődési Házban zajló programgazdag, pezsgő kulturális életről, valamint az itt működő klubok, civil szervezetek aktív, eredményes, közösségépítő munkájáról.

Az intézményvezető ugyanakkor megjegyezte: általános tapasztalat, hogy a „friss” nyugdíjasok, akik nemrégiben még aktívan dolgoztak, még mindig energikusak, s immár sok szabadidővel rendelkeznek, nehezen, vonakodva kapcsolódnak be a közösségi életbe, holott garantáltan találnának olyan programot, társaságot, ahol jól éreznék magukat.

A köszöntőket farsangi műsorcsokor követte,

a fellépők versekkel, nótákkal, népdalokkal és humoros jelenetekkel nyűgözték le kortársaikat.

Ezúttal is rázendített a Tirpák Népzenei Együttes, Illés János énekét Popovics Miklós kísérte hegedűn, az Örökzöld asszonykórus pedig zenés paródiával kacagtatta meg a farsangozókat, a Z’Zi Labor Honky Tonk Woman című számára ropva a táncot.

Maris és Julis (Lentvorszkiné Noviczky Erzsébet és Jóvári Istvánné) beszélgetése nem csak mulatságos, tanulságos is volt: a jelenetbeli nagymama ugyanis a patikába készült, hogy fogamzásgátlót vásároljon – fejfájás ellen! Szomszédasszonya értetlenkedésére ezt a magyarázatot adta a bölcs asszony: – Tudod, Juliskám, hamarosan érkezik hozzám a két huszonéves lányunokám, s itt töltenek majd pár hetet a szüleik nélkül, kikapcsolódásképpen.

Úgy gondoltam, biztos, ami biztos, megetetek velük néhány pirulát, így bármit csinálnak is a vakációjuk alatt, az nem okozhat nekem fejfájást a későbbiekben...

Palicz István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában