Utazás 2020

2020.02.28. 14:00

Közös standon mutatják be értékeiket

A megyei önkormányzat, Vásárosnamény és a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács újra együtt az Utazás kiállításon.

Fotó: Megyei Önkormányzat

Csütörtökön megnyílt az Utazás 2020 szakmai kiállítás, ahol a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, a Vásárosnaményi Tourinform és a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács közös standon állít ki.

Évtizedes kapcsolatok

– Lassan hagyománnyá válik, hogy a három szervezet együtt jelenik meg az Utazás kiállításon. Megyénk népszerűsítésén túl nem titkolt célunk, hogy Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mint egységes turisztikai régió jelenjen meg a nagyközönség előtt – mondta Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, a megyei értéktárbizottság elnöke.

– Évtizedes kapcsolatok és kötődések kapnak teret ezen a programon.

Bemutatjuk a jellemző természeti, kulturális, építészeti és turisztikai értékeinket, s természetesen nem maradhat ki a gasztronómiai sem – sorolta az alelnök.

– A közös standunknál már a megnyitó napján nagy volt az érdeklődés, hiszen az információk és brosúrák lapozgatása mellett az ide látogatók megkóstolhatják a hungarikum pálinkákat, a megyei értéktárba is felvett tuzséri almát, szatmári szilvalekvárt, aszalványokat, szatmári szalonnát és füstölt kolbászt.

Természetesen megjelennek a kiállításon a helyben termelt és feldolgozott befőttek és savanyúságok is – a támogatók felajánlását ezúton is köszönjük.

– A megyei önkormányzat saját projektjeivel is arra törekszik, hogy népszerűsítse a megyei értékeket. A most induló „Itthon, együtt, közösen, Szabolcs-Szatmár-Beregben” című projektünk elsődleges célja a megyei lakosság megyei identitásának erősítése, a megyei és helyi értékek felkutatása és promotálása – említette Baracsi Endre.

– Ennek köszönhetően a kulturális területen meglévő kapcsolatrendszerünk tovább erősödik, ugyanakkor a helyi programokban a megjelenésünk jelentősen kihat a turizmus fenntartható fejlődésére, szoros együttműködésben a megyei értéktár­bizottsággal.

Bevált recept

– Vásárosnamény már 20 éve minden évben kiállítóként vesz részt a belföldi utazási kiállítások legnagyobb seregszemléjén Budapesten – emelte ki Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere.

– Bevált a recept, hogy a közös értékeinket együtt, közös standon mutatjuk be, mert meggyőződésem, hogy ezzel az összefogással egy desztinációt alkotva tudunk további eredményeket elérni a turizmus területén. Ezt az üzenetet fogalmaztuk meg a logónkban és szlogenünkben, miszerint Vásárosnamény a Bereg szíve.

Immár 18 éve egész évben nyitva tartó Tourinform-iroda várja az ide érkező turistákat, akik naprakész információt kaphatnak Vásárosnaményról és a Felső-Tisza vidékéről.

– A szatmár-beregi turisztikai szolgáltatók prospektusait térítésmentesen visszük a kiállításra, emellett ott lesz a pultokon a Középkori Templomok Útja Egyesület átdolgozott, új köntösbe bújtatott, nagyon informatív kiadványa is, mely a Felső-Tisza-vidék kerékpáros örökségtúráit mutatja be.

Nagy gonddal készítettük el az éves Szatmár-beregi programajánlónkat, így aki kifejezetten egy-egy rendezvény miatt szeretne ellátogatni térségünkbe, egy könnyen átlátható brosúrából informálódhat.

Nagyon készülünk már a kerékpáros szezonra, ebben az évben 6 szervezett kerékpártúrával várjuk az érdeklődőket, melynek részleteiről mindent megtudhatnak szórólapjainkból.

Pálinkák, lekvárok

– A Vásárosnamény leporelló mellett jelen van a minden évben aktualizált katalógusunk is, mely Vásárosnamény szálláshelyeit és vendéglátóhelyeit mutatja be. Nehéz lépést tartani a gyorsan változó modernizációval, de igyekszünk! Nagy büszkeségünk a digitális brosúra, melyben a képek és a szöveg helyett imázsfilmjeink mesélnek rólunk.

Hisszük, hogy egy pár perces arculati kisfilm jobban be tudja mutatni azt az életérzést, amit a beregi táj nyújthat az idelátogatóknak.

A prospektusok mellett természetesen a szatmár-beregi ízeket is elhoztuk, kóstoltatunk pálinkát, helyi lekvárokat, szilva­lekváros süteményeket.

Megteremteni a bizalmat

– A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács is rendszeres résztvevője a budapesti Utazás kiállításnak. Fontosnak tartjuk az olyan rendezvényeket, ahol népszerűsíteni tudjuk Kárpátalját, a kárpátaljai magyar turizmust és szereplőit – emelte ki Mester András, a tanács elnöke, Mezőgecse polgármestere.

– Sajnos, Kárpátalját a magyarországi turisták vagy nem ismerik, vagy fenntartásokkal viseltetnek iránta. A tanács célja, hogy megteremtsük a bizalmat a térség iránt, hiszen minden adott ahhoz, hogy minőségi szolgáltatást nyújtsunk a hozzánk érkező turistáknak.

Felkészült idegenvezetőkkel, tartalmas programokat tudunk biztosítani – hangsúlyozta a tanács elnöke. – Több mint 400 minősített falusi vendégház és nagyon sok jó minőségű panzió, szálloda várja a hozzánk érkező vendégeket.

A magyar kormánynak köszönhetően számtalan olyan program van, amelyen keresztül támogatást kaphatnak a Kárpátaljára utazni vágyó közösségek, például iskolák és társadalmi szervezetek.

Fontos hangsúlyozni, hogy a hozzánk érkező vendégek biztonságban vannak, nem érezhető az Ukrajna keleti részén zajló konfliktus. Arra buzdítunk minden utazási irodát, hogy hirdessenek utakat, szervezzenek kirándulásokat Kárpátaljára is.

Rendszeresen visszatérnek

– A kárpátaljai magyarok vendégszeretete közismert. Azok a vendégek, akik egyszer voltak már nálunk, rendszeresen visszajárnak. A tanács – amellett, hogy részt veszünk különböző fesztiválokon – számtalan programot szervez, amellyel népszerűsítjük Kárpátalját.

Ilyen például a kárpátaljai Magyar Konyha Hete vagy a kárpátaljai magyar gasztronómiai fesztiválok. Szerencsés helyzetben vagyunk, mivel a magyar kormány minden eszközt felhasznál arra, hogy segítse a turisztikai életet Kárpátalján – mondta Mester András.

A március 1-ig tartó kiállításon 40 ország több mint 250 kiállítója várja az érdeklõdõket
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Magyarországi támogatással jelent meg 2018-ban a kárpátaljai magyar gasztronómiai kalauz, 2020-ban pedig elkészül egy új, egész Kárpátalját bemutató útikönyv is.

– Köszönjük a magyar kormánynak és dr. Grezsa István miniszteri biztosnak, hogy az idén is részt vehetünk a kiállításon és népszerűsíthetjük Kárpátalját.

Most is arra törekedtünk, hogy minél több turisztikai szereplőt mutassunk be régiónkból. Megismerhetők standunkon a kárpátaljai vendégfogadók, panziók, szállodák, és természetesen nem maradhatnak ki a kárpátaljai magyar borászok és kézművesek termékei sem – tette hozzá a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnöke.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában