Nyíregyháza

2020.02.14. 14:00

Rangos versenyeken a sipkaysok

Versenyek után, versenyek előtt: remekül szerepelnek az iskola diákjai a megmérettetéseken.

Fotó: Sipkay

A Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma diákjai szinte az egész tanévet végigversengik.

Édes a siker

Tóthné Zsigó Zita, az in­tézmény igazgatója lapunknak elmondta: az idei versenyszezont a cukrászaik kezdték a budapesti SIRHA élelmiszeripari kiállítás Pataki János-emlékversenyén.

– A diákkategóriában a „mesevilág” volt a téma, a tanulóink pedig kiválóan teljesítettek: két arany- és egy bronzfokozattal tértek haza. Tanulóink már túl vannak a Szakma Kiváló Tanulói Verseny előselejtezőin, most arra várunk, hogy kiderüljön: kik jutnak tovább a döntőbe. Köztük van az a szakácstanuló is, akit az idei év legjobb szakácstanulója díjjal jutalmazott meg Szilvási István korábbi nyíregyházi képvi­selő.

– Közeleg a mára az ország egyik legrangosabb gasztronómiai versenyévé vált Tatai Farsang Kupa, ahol vendéglátás-szervező szakos diákunk adhat számot felkészültségéről – a verseny zsűrije a dr. Béres József emlékére tervezett díszasztalunkat bírálhatja majd.

A pincér- és vendéglátásszervező-tanulóink komoly szakmai feladatot kapnak a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség megyei szervezetének Mestervacsoráján is, ahol a szervezők felkérésére segédkeznek a vendégek kiszolgálásában.

A sipkays mesterszakoktatók irányításával olyan mesterfogásokba és kulisszatitkokba láthatnak bele, amilyeneket a hétköznapokban nem tapasztalhatnak meg.

Nemcsak tanulóink, de mestereink is megmérettetik magukat versenyeken: Kollonay István mestercukrász szakoktatónk a hétvégén rendezendő stuttgarti olimpián mutatja be tudását, ahol egy, a felnőttoktatásban végzős diákunk lesz a segítségére.

A turizmus jövője

– Turisztikaszervezős tanulóink nemrégiben egy országos versenyen ismertették elképzelésüket a nyíregyházi turizmus fejlesztéséről, amit a száz pályamunka közül – többszöri szűrő után – a rangos 6. hellyel díjaztak.

Azonban nem csak a szakmai versenyeken érünk el komoly sikereket: immár másodszor nyerte meg szakgimnáziumi tanulónk, Gyeskó Anikó a megyei Implom József helyesíró versenyt, így ő képviselheti majd a Sipkayt az országos döntőben, ahol tavaly a II. helyet szerezte meg, de hosszú még azon versenyek sora, amelyek a sipkaysokra várnak az előttünk álló hónapokban.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában