szennyvíz

2020.03.19. 16:02

Elbánnak a sűrű szennyel

Új szivattyúkkal minimalizálják a helytelen csatornahasználatból adódó meghibásodásokat.

Fotó: Pusztai Sándor

A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. a szolgáltatási területén összesen 1343 olyan szennyvízátemelőt üzemeltet, ahol a felhasználói gondatlanságból adódóan – tisztelet a kivételnek – gyakori a búvárszivattyúk eldugulása, sőt meghibásodása.

Fotó: Pusztai Sándor

A szivattyúk általában a szálas, főleg le nem bomló műanyagok miatt tömődnek el, s gyakran olyan mértékben felhalmozódnak, hogy miattuk a szivattyúmotorok akár le is éghetnek. Mivel a folyamatos felhívások eddig nem vezettek eredményre, a cég szakemberei folyamatosan keresték az áthidaló megoldásokat, és hála a gyártóknak, találtak is egy ígéretes lehetőséget.

– Társaságunknak 2019. januárjában vásárolt egy olyan új fejlesztésű szivattyút, amiről korábban igen jó visszajelzéseket kaptunk. Be is építettük egy olyan átemelőnkbe, ahol korábban évi 35-40 meghibásodás miatt kellett beavatkoznunk.

A próbaüzem olyan jól sikerült, hogy a kritikus csomópontnál nem csupán elmaradtak a meghibásodások, de még 30 százalékos villamos energia megtakarítást is regisztrálni tudtunk – mondta el lapunknak csütörtökön Tóth György csatornázási ágazatvezető.

A nyilatkozat apropója, hogy a Legyező utca és a Dugonics utca találkozási pontján elhelyezett átemelőbe egy ugyanilyen Contentor típusú szivattyút helyeztek el a meglévő helyére, aminek a munkálatait személyesen is megtekinthettük.

Fotó: Pusztai Sándor

Mint kiderült, a szolgáltató cég tavaly sikerrel szerepelt egy központi, 50 százalékos önerőt megkövetelő pályázaton, és az így elkülöníthető 76,5 millió forintnak köszönhetően 60 szivattyú cseréjére lesz lehetőség az elkövetkező hetekben, hónapokban.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában